Yeni sevgilisiyle mutlu mu?

Ayrılmanızın hemen ardından veya çok kısa bir süre sonra onu yeni partneriyle birlikte görebilirsiniz. Birlikte çok mutlu görünüyor olabilirler.

Bir ayrılığın ardından normalde insanlar iyileşmek için zamana ihtiyaç duyarlar. Bir kayıp yaşanmıştır. Biriyle yollarımızı ayırdığımızda kaybedilen sadece bir insan değildir üstelik, o insanla birlikte kurulan gelecek hayallerine de veda etmek gerekir. Karşılıklı bağ kurulan, saygı ve sevgi içeren bir ilişkide her iki taraf için de bu kaybı sindirmek, kabullenmek ve atlatmak zaman alır. İyileşme süreci gerektirir.

Eğer bir narsistle birlikteyseniz, yaşanan bu kayıp karşı tarafa hiçbir şey ifade etmiyor gibidir. Aniden yeni partneriyle delice bir aşka tutulmuşçasına pozlar vermeye başlayabilir. Şok edici olan bu durum oldukça gerçek dışıdır aslında. Normalde insan gerçekten ilişki yaşadığı ve sevdiği birinden ayrıldığında ertesi gün bir başkasına aşık olamaz. 

Sizi doğru düzgün bir açıklama yapmadan bir çöp gibi kenara attıktan sonra yeni partnerine dünyaları veren birini görebilirsiniz karşınızda. Ona bütün iyi yüzünü gösteriyordur. Size gösterdiği kötü yüzü yeni kişiye asla yansıtılmıyor gibidir.

Sizin birlikte gittiğiniz veya sizin gitmek istediğiniz yerlere yeni partneriyle gitmeye başlar. Gider aynı tatil beldesinde, aynı otelde tatil yapar. Birlikte katılacağınız bir davete o kişiyle katılır. Size evlenme teklif ettiği yere onu götürür, aynı yerde ona da evlenme teklif eder. Birlikte planladığınız geleceğe dair ne varsa o kişiyle gerçekleştirir. Sizin kurduğunuz planları onunla hayata geçirir. 

Sizin için yapmadığı her şeyi de onun için yapıyormuş gibidir. Sizi sosyal medyada paylaşmaz ama onu paylaşıyordur mesela. Ya da sizin çok istediğiniz bir şey, bir hayaliniz vardır gider o hayali yeni sevgilisine yaşatır. Yeni sevgili için çok da önemli olmayan bir şeydir oysa ki. 

Sizden sonraki partneri hiç ummayacağınız, kendisinin aslında hiç de tipi olmadığını düşündüğünüz biri olabilir. Sizin sahip olduğunuz özelliklerin yarısına bile sahip olmayan birini bulup ona aşırı değer verir görünebilir. Veya sizin sahip olmadığınız ama sahip olmak istediğiniz bir özellik varsa sizden sonra bu özelliğe sahip birini bulup hayatına dahil edebilir.

Sizin başaramadığınız her şeyi bir şekilde o yeni partner başarmıştır. Sizden aldığı her şeyi ona verir. Bütün hayallerinizi o yaşamaktadır. Birlikte edindiğiniz hatta daha çok sizin fedakarlıklarınızla edinilmiş kazanımlarınız o kişiye altın tepside sunulur. Sizin emek verdiğiniz tüm şeylerin meyvesi onunla yenir. Siz bir hiçsinizdir. Sanki hiç var olmamışsınızdır. Size hissettirmek istenilen budur. Bu his çok acı verici, çok yıkıcıdır. Çünkü kişinin benlik algısını, hayattaki var olma halini hedef alır. 

Bu durumda kendinize şu soruları sorarsınız. "Madem öyle acaba sorun bende miydi? Acaba narsist değil miydi? Ben mi hatalıydım, acaba böyle davranmasaydım/şöyle demeseydim şuan o kişinin yerinde ben mi olacaktım? Onun için bunları yapabiliyor madem bana neden yapmadı? Niye onu seçti? O kişide bende olmayan ne vardı?"

Tüm bu soruların cevabı ise basittir. Narsistin klasik bir ilişki döngüsü vardır. Narsistle ilişki evreleri yazımda bu döngüyü detaylıca anlattım. Kısaca bir kişiyi ilişkinin başlarında öncelikle göklere çıkartır, sonra yavaş yavaş değersizleştirmeye başlar en sonunda da onu terk eder. Sonrasında bu döngü karşı taraf izin verdiği müddetçe bu şekilde devam eder gider. Sizi terk ettiği zaman diliminde siz değer olarak onun gözünde en diptesinizdir. Dolayısıyla herhangi biri zaten sizden daha değerlidir onun için. Yeni partnerin sizden farklı ya da üstün herhangi bir özelliği olması veya olmaması mesele değildir. O sadece "yeni biri"dir. Yani sizin herhangi bir şey yapmanız yapmamanız, hatalı olmanız olmamanız bu duruma etki edemez. 

Narsist kendi dünyasının merkezindedir ve tüm diğer insanlara eşit mesafededir. Dolayısıyla kendisi dışındaki herkes aynı değerdedir, birbirlerinden farkları yoktur. Duygusal olarak herkesle kurduğu bağ aynıdır. Karşı tarafla bağ kurarken de içsel özellikleriyle değil o kişinin maddesel yönüyle yani sahip olduğu somut özellikleriyle bağ kurar. Çıkarına göre zaman zaman değişik roller oynar. Burada sizin kim olduğunuz, onun için ne fedakarlıklar gösterdiğiniz, birlikte geçirdiğiniz seneler vs gibi şeylerin onda bir karşılığı yoktur. Çünkü siz onun için yoksunuz. Narsist için dünya üzerinde yaşayan tek canlı kendidir. Diğerlerine insan olarak değer vermez ve bu yüzden onun için herkes aynıdır. Tek fark hayatında bir süre kalan bir insanın eşya gibi eskidiğini ve artık işe yaramadığını düşünmesidir. Normal insanlar birlikte geçirdikleri yılların sayısı arttıkça birbirleri için daha değerli hale gelirken narsist için durum tam tersidir. Siz arıza çıkarmaya başladığınızda ve eskidiğinizi düşündüğünde sizi yenisiyle değiştirir. 

Siz yıpranmışsınızdır. Artık onun kötü yüzlerini, kusurlarını görmektesinizdir. O bunlardan kaçar. Hayatın doğal akışında hepimizin iyi ve kötü yönleri vardır. Bir insanı sevmek de tüm yönleriyle bir bütün olarak mümkündür. Ancak narsist kendisinin kusurlarına gözlerini sımsıkı kapatan bir karakterdir. İçe dönük bir bakışı olmadığı için bu insanın değişmesi mümkün değildir. Yeni partneri sizden daha iyi, daha güzel, daha anlayışlı vs olduğu için değil sadece ona kendi mükemmelliğini yansıtabilecek yeni bir kaynak olduğu için yanında. Ancak bu durum sürdürülebilir değildir. Çünkü bu yaşanan durum gerçek değildir.

Narsist için yaşanan her şey bir oyun, yaşayan her şey de onun oyuncağıdır. Ancak ne yeni partneri, ne de kendisi kusursuz değildir. Sonuçta bu mükemmel sevgili rolü bir kaç ay oynanır ve sonunda narsistin maskesi mutlaka düşer. Size ne yaşattıysa bir sonraki kişiye de aynı şeyi yaşatacaktır. Bu onun kişilik desenidir ve sürekli tekrar eder. Dışarıdan herhangi bir insanın bu deseni kırması veya değiştirmesi mümkün değildir. Bunu ancak içsel farkındalığa sahip olabilseydi kendisi başarabilirdi ama bu kapasite kendisinde bulunmamaktadır. Gerçekte kim olduğunu ve ne hissettiğini reddeden dışarıdan beslenen bir kişilik var karşımızda.

Eski sevgiliyi yenisiyle değiştirmek narsiste 3 temel fayda sağlar;

1- Yeni ilişki ona kendini tekrar mükemmel ve kusursuz hissettirir. Karşısında onu iyi tanımayan bir insan olduğu için kusurları da gün yüzüne çıkamaz ve abartılı hareketlerle karşı tarafı büyüleyerek aslında karşı taraf üzerinde sağlayabildiği etkiyi görür. Kendi kusursuzluğunu, mükemmelliğini, yüksek değerli biri olduğunu onaylatmış hisseder. Kontrol tamamen kendindedir.

2- Etrafa karşı ne kadar da inanılmaz derecede mutlu olduğunu, en iyi ilişkiyi kendisinin yaşadığını, en çok onun sevildiğini, kendisinde hiçbir problem olmadığını gösterme şansı sağlar. Siz o esnada derbeder bir haldeyken o ise gayet mutludur. Sorun onda değil sizdedir.

3- Yeni partner yeni kaynaklar demektir. O kişinin hayranlığından beslenebilir, çevresinden beslenebilir, parasından beslenebilir, cinselliğinden beslenebilir. Sömürülecek yeni bir şeyler mutlaka vardır.

Böylece 1 taşla 3 kuş vurur.

Peki sizden sonra birlikte olmaya başladığı "mükemmel" gibi görünen yeni partneriyle sizce gerçekten mutlu olabilir mi? Yanlış soru. Sizce bir narsist mutlu olabilir mi? Sürekli kendisi ve çevresiyle savaş içinde, hırsla ne kadar harika bir hayatı olduğunu, ne kadar değerli olduğunu, ne kadar fazla sayıda insan tarafından onay aldığını, ne kadar da harika bir insan ve aşık olduğunu ispatlamaya çalışan biri huzurlu mudur? Peki mutlu edebilir mi gerçekten?

Narsistler anlık hazlar yaşarlar. Hiçbir canlıya merhameti ve saygısı olmayan, birine destek olmanın, emek vermenin, sevmenin ne demek olduğunu bilmeyen, yalanlar içinde yaşayan, neye sahip olursa olsun bir türlü tatmin olmayan biri gerçek anlamda mutlu olamaz. Ve mutlu edemez. 

Biz ise onun karanlığından kurtulup yaralarımızı saracak güce sahibiz. O gün geldiğinde tekrar mutlu olacağız. Kalbi olan biriyle gerçek sevgiyi yaşayacağız.  Ama onun böyle bir şansı yok. Hayatında mutluluk, mutsuzluk veya gerçek olan herhangi bir his yaşama imkanı yok.  Kendi yalan dünyasının girdabında sonsuza kadar bir şeyler yaşadığını düşünerek aynı döngüde dönüp duracak. Mutluluğu yok ederek mutlu olduğunu sanarak…

Yorumlar

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri

Narsist Kadının Özellikleri