Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Narsistik Kişilik Bozukluğu nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu, kişinin üstünlük hisleri ve adaletli olmayan bir hak etme duygusuyla şekillendirdiği davranış kalıplarından oluşan bir kişilik bozukluğudur.


Beynin empati ve duygu merkezi olan frontal lobun sağlıklı bir şekilde çalışmaması bu hastalığa neden olur. Bu kişilerde frontal lobdaki nöronlar arasında yeterli sayıda bağlantı kurulamadığından merhamet ve sevgi gibi insani duyguların hissedilememesi durumu ortaya çıkar. Bu da tüm kararlarını duygulardan tamamen arınmış biçimde çıkar odaklı almalarına neden olur. İkinizin beyin filmi çekilse aradaki fark net şekilde görülebilir.

Narsisti nasıl tanırız?

Bir narsistle ilişki içinde olduğumuzu anlamamız için karşımızdaki kişide bazı temel özelliklerin bulunması gerekir. Narsistle ilişkinizin ilk evrelerinde fiziksel özellikler dışındaki özelliklerini keşfetmeniz zordur. Çünkü kendilerini tamamıyla farklı gösterirler. Kime karşı nasıl bir imaj çizmeleri gerektiği konusunda da çok iyidirler ve ona göre davranırlar. Size karşınızda görmek istediğiniz insan profilini çizerler. Dolayısıyla ilişkinin başlarında bir narsist tarafından kandırılma ihtimaliniz yüksektir. Ancak ilişkiniz sizin açınızdan derinleştikçe karşınızdaki kişide aşağıdaki özelliklerin tamamının bulunduğunu fark edersiniz:

İmajlarına fazlasıyla özen gösterirler: Narsistlerin yapay bir çekiciliği vardır. Onlar için imajları her şeydir. Bunu dışarıdan fark edebilirsiniz. Genellikle göz alıcı görünürler. Spor yaparlar, solaryuma girerler. Kadınlarını makyajsız, erkeklerini kassız pek göremezsiniz. Dik yürürler. Temizdirler. Dikkat çekici giyinirler. Kadınsa topuklu ayakkabı, kırmızı ruj, erkekse kaslarını ön plana çıkaracak kıyafetler ve saat vazgeçilmezleridir. 
Saçları özenlidir. Kıyafetlerinde kocaman marka amblemleri olur. İyi bir izlenim bırakma çabası içindedirler.

Ayna hayranlığı: Bir narsisti teşhis etmenin en kolay yolu ayna kullanmaktır. Narsistlerin aynalara karşı ciddi anlamda zaafları vardır. Aynalı bir odaya girdiğinizde veya böyle bir asansöre bindiğinizde sürekli aynaya bakar, uzun süre bakar ve gördüğü şeyi çok beğenir. Bazı narsistlerin aynaya bakma nedeniyle tuvaletten dakikalarca çıkamadıkları olur. Narsist sevgilinizle bir aynanın önünde durun. Aynadan size değil kendine baktığını fark edeceksiniz. Mutlaka uzun uzun kendine bakar. Ona teşhis koymak istiyorsanız bu testi mutlaka uygulayın.

Bencillik: Narsistler her konuda olağanüstü bencildirler. Söz konusu kim olursa olsun öncelik kendi ihtiyaçlarıdır.  Ortak karar alamazsınız. O karar alır.


Vicdansızlık: Narsistlerin vicdanları yoktur. İnsanlara verdikleri zarar onlar için hiçbir anlama gelmez ve bu nedenle bir üzüntü hissetmezler. Karşılarındaki insana karşı zorbadırlar.


Empati yoksunluğu: Narsistler karşıdaki insanla empati kuramaz. En basit biçimde bile kendisini sizin yerinize koyamaz. Hasta olduğunuzda evi terk eder. Duygusal bir sıkıntınız olduğunda paylaşamazlar.


Hayranlık beklentisi: Yakın ilişki içinde olduğu insanlardan ona tapmalarını bekler. Onların yanındaki insanların  kendileriyle oldukları için çok şanslı olduğuna inanırlar ve sürekli olarak bunu göstermelerini isterler.


Köleleştirme: Karşısındaki insana köle muamelesi yaparlar. Çalışanlarına angarya işler yükler, etrafındakilere kendi ayak işlerini yaptırır, evde ailesinden sürekli ihtiyaçlarını görmeleri için talepte bulunurlar. En basit işlerini bile kendisi yapmak istemez, birine yüklemeyi tercih eder.

Bağımlılık: Hisleri olmadığından bir şeyler hissetme çabasıyla alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkınlık gösterirler.

Kendisinin özel olduğuna inanma: Kendilerini herkesten farklı ve özel bulurlar. Yeteneklerini ve başarılarını abartırlar. Yüksek statüde olduklarını düşünürler ve kimse onların seviyesine kolay kolay erişemez. Her zaman ve her yerde özel muamele görmeleri gerektiğini düşünürler.

Haklılık: O her zaman haklıdır ve her şeye hakkı vardır. Bir şey yanlış gidiyorsa mutlaka sizin suçunuzdur.


Yüzeysellik: Her konuda bilgili görünen ama hiçbir konuda uzman olmayan insanlardır. İlişkilerinde derinlik yoktur. Yüzeysel veya gündelik ilişkiler kurmaya yatkındırlar. Hiç kimseyle içten bir samimiyet veya derin bir bağ kuramazlar

Manipulasyon: Karşısındakini sürekli olarak manipule eder. Onu istediği bir şeyi yapması için yalanlar söyleyerek yönlendirir. İstediğini aldığında ortadan kaybolur. İnsanlarla yalnızca onları kullanmak için ilişkiye girerler.


Saygısızlık: Başkalarının haklarına saygı duymazlar. Sadece onların hakları vardır ve onlar saygıyı hak etmektedirler. Kendileri dışında kimseye saygı göstermezler. Randevu verir zamanında gelmezler, bir şey anlatırken sözünüzü keserler, sizin için önemi olan bir konuyu sabote ederler vb.


Patolojik seviyede yalancılık: Kusursuzluk onlar için olmazsa olmazdır. Bu nedenle sık sık yalan söylerler. Söyledikleri yalanlar ortaya çıkacak olsa bile ve yalan söylemeye gerek yoksa bile yine de söylerler.

Sorumsuzluk: Hiçbir sorumluluk kabul etmezler. İşyeri sahibi olsalar çalışanlarını düşünmeden bir anda iş yerini kapatabilirler, hamile eşlerini bırakıp başka bir kadınla yaşamaya başlayabilirler, aileleri hasta olduğunda başka bir şehre taşınmaya karar verebilirler. En ufak sorumluluğu dahi almakta zorlanırlar.


Sadakatsizlik: Narsistler tek bir partnere sadık olamazlar. Sadakat beklerler fakat kendileri sadakat göstermezler. Hayatlarında mutlaka birden fazla kişi olmalıdır.


Başkalarından yakınma:  Ne yapmış olurlarsa olsunlar kendileri mükemmeldir ve başkaları hep kötüdür. Başarısız oldularsa patronları onların zekasını anlayamamıştır, sizi dövmüşlerse hak etmişsinizdir, hiç kimse kendisi kadar mükemmel olamamaktadır.

Özür dilemez, pişmanlık duygusu yoktur: Narsistler hatalarını kabul edemezler. Kendileri sürekli haklı olduğundan içten bir özür dilemezler. Aynı hatayı mutlaka tekrar ederler. Hatalarından ders almazlar.


İçten Sevememe: Narsistlerin sevme kabiliyeti yoktur. Hayatlarında hiç kimseyi ve hiç bir şeyi içten sevemezler. Hiç bir insana içten sıcak ve sevgi dolu bakmazlar. 


Maddiyatçılık: Para onların hayatlarındaki en önemli konudur. Parayla satın alınabilen her şey onlar için güç göstergesidir. İnsanlara buna göre değer biçer ve etiketlerler. Parayı harcama konusunda da genellikle ya aşırı savurgan ya da fazlaca cimri bir tutum sergilerler.

Takım çalışmasına yatkın değildir: Narsist yönetilmeye tahammül edemez. Bir takım çalışması içinde başarılı olamaz. Bu durumda takımdaki diğer insanları aşağı çekme eğilimi içinde olacaktır.

Ruh yoksunluğu: Hisleri ve ahlaki değerleri yoktur. Savundukları bir erdem yoktur. Eğer varsa bile öyleymiş gibi göründükleri içindir. İçsel anlamda kendi çıkarlarıyla ters düşen her şeyi reddederler.


Söz verir ama tutmaz: Güvenilmezdirler. Yakınındaki insanlara umut verir, gelecekteki güzel günlere dair vaatlerde bulunur, sözler verir ancak hiçbir sözünü tutmayacaktır.


Asalak yaşam biçimi: Narsistler insanları sömürürler. Bu sömürü maddi yönden olabileceği gibi manevi, fiziksel ya da herhangi bir çıkarına yönelik olabilir.


İlişki kurmakta ustadırlar ancak sürdürme yetenekleri yoktur: Başkalarıyla olan ilişkileri genelde büyülü bir güzellikte başlar fakat uzun sürmez. Sonunda ilişki içinde bulunduğu karşı taraf mutlaka gözyaşı döker.


Düşünmeden davranma: Narsistler davranışlarının sonuçlarını veya etrafındakiler için neye mal olacağını düşünmezler. Kolayca risk alabilir ve davranışları sonucunda başkalarının uğrayacağı kayıpları umursamazlar.

Çözüm bulmazlar: Sorunlarınızı oturup konuşamazsınız. Canını sıkan bir durum oluştuğunda çözmeye değil terk etmeye eğilimlidir.


Sorgulanamaz/eleştirilemez: Narsistler sorgusuz sualsiz itaat beklerler. Hiçbir davranışının açıklamasını yapmaz, eleştirilmesini kabul edemezler. Eleştirinin içeriği önemli değildir. Ne olursa olsun eleştirilmeye ve sorgulanmaya gelemezler.


Statü merakı: Narsistler için toplumdaki statüleri her şeydir. Tüm insanları üstün veya düşük statülü olarak ikiye ayırır buna göre sınıflandırırlar. Kendilerini diğerlerine üst sınıfta göstermek onlar için çok önemlidir. Üst sınıfa mensup olduğunu markalar aracılığıyla insanların gözüne sokmaya eğilimleri vardır. Kıyafetlerinden arabasına, gittiği mekanlardan içine giydiği dona kadar her şeyi markadır. Çakma da olsa fark etmez.

Tutarsızlık: Bugün ak dediğine yarın kara derler. Şiddetle savunduğu bir konuda üç gün sonra tamamen tersi bir düşünceyi savunuyor olabilirler.


Küstahtır: Halinden tavrından küstahlık akar. Hiçbir mütevazılık göstermezler. “Sen kimsin de” diye başlayan cümleler kurarlar.


Utanmaz: Sözünü tutmamak veya yalanının ortaya çıkması ikili ilişkilerde narsisti utandırmaz. Ancak toplumda itibar kaybetme riski olursa kaygılanacaktır.

Sapkın Cinsellik: Ruhen tatmin yaşayamadıklarından cinsellikte de asla tam olarak tatmin olamazlar. Kiminle birlikte olurlarsa olsunlar boşluk hissederler. O boşluğu doyurma çabasıyla sürekli değişik partnerlerle birliktelik veya tam tersi hiç cinsellik yaşamama, tamamen bu olaydan vazgeçme durumları görülebilir. Bununla birlikte aklınıza gelebilecek her türlü cinsel sapkınlığa da eğilimleri vardır.


Toplumsal kurallara uymazlar: Kurallar onlar için değildir. Toplum normlarına aykırı hareketlerde bulunurlar. Hapse atılma gibi kendilerini tehlikeye atacak bir durum olmadığı sürece her şeyi yapabilirler.

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Kaynağa gerek var mı ablacım baksana her şey birebir tutuyor

      Sil
    2. Kaynağa gerek var mı ablacım baksana her şey birebir tutuyor

      Sil
  2. Ben ilk kez bu kadar net Bi anlatım gördüm. Bir sürü psikolog videosu izledim, yazılar okudum. Ama bu yazı muhteşem.. Her şey birebir doğru anlatılmış.

    YanıtlaSil
  3. Başkasından sevgi bekliyor buna uğrayanlar. Bekleme çünkü insanlar iki yüzlü. Hak etsen dahi vermezler. Veren olursa cömert birisi olsun. Senin gibi narsist bir ailede büyüyüp narsist olmayıp sevgi bekleyen birisi bulursan hayata tutunursun iyice. Öyle kişi bul varsa.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Kadının Özellikleri

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri