Narsist Sevgiliden Kurtulma Yöntemleri


Sevgi beslediğiniz kişinin bir narsist olduğunu kabullenmek zor da olsa aslında ondan kurtulmak için ilk aşama durumu kabul etmektir. 

Onunla ilgili tecrübeleriniz onun bir narsist olduğu konusunda şüphe duymayacağınız bir noktaya ulaştığında size zarar veren bu durumdan kurtulmanın yollarını aramaya başlarsınız. 

Bu noktadan sonra artık ona yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmaya çalışmanın ve çözüm arayışlarının hiç bir işe yaramadığını artık biliyorsunuzdur.

Peki nasıl yapacağız? Kendimizi ondan nasıl koruyacağız? Bu zararlı ilişkinin içinden nasıl çıkacağız? Bu noktada hem ondan hem de beynimizin ona karşı geliştirdiği bağımlılık durumlarından kurtulmamız gerekiyor aslında. Bu süreçte en büyük yardımcımız kendi öz sevgimiz olacak. Kurtulma aşamasında yapılması gereken en önemli şey ona değil de kendimize odaklanıp özsaygımızı geliştirmek ve kendi değerimizin farkına varmak olmalı. Kendimize olan sevgimiz ne kadar güçlenirse bize zarar veren bir insanı hayatımızda tutma motivasyonumuz da o kadar düşecektir. 

O sizden ayrıldıysa

Eğer o sizden ayrıldıysa kurtulmak daha kolay nispeten. Çünkü narsist erkek terk ederse sizi discard etmiş demektir ve bir süre sizinle hiç ilgilenmeyecektir. İstediğini almış, rahatlamıştır. Sizi acınızla baş başa bırakmak ve doya doya acı çekmenizi sağlamak için yalnız bırakacaktır. Hemen geri dönmez. Çünkü unutmayın ki bu bir aşk ilişkisi değil, aşkından dönmüyor adam geri. Öyle olsa çok kısa sürede döner gelirdi. Siz acı içindeyken asla dönmez. Acınızın iyileşmeye başlayacağı zamanı çok iyi bilir ve tam o zaman gelir. Eğer ki siz o zamana kadar yalvar yakar barışmadıysanız tabi.

Bu sürede onu hayatından çıkarmanın kolaylığı, sizin kafanızı karıştırmayacak ve yalnız bırakacak olmasıdır. Bu da size iyileşmek için gereken zamanı verir. Bu zamanı iyi kullanın. Geri dönüş hayalleri kurmak yerine nasıl kurtulabileceğinizin yollarını arayın. Onlarla ilgili aşağıda bilgi paylaşacağım. 

Onun sizden ayrılmasının zor yönü ise ayrılan o olduğu için kendi içinize bunu sindirmeniz zor olur. Çünkü o istemeyenken siz isteyen rolünde olmuş oluyorsunuz. Bu yüzden kendi beyniniz ayrılmamanız gerektiğiyle ve ayrılmak istemediğinizle ilgili daha yoğun baskı yapacaktır. Bu da bir ilüzyon aslında. Eğer o ayrıldıysa onunla değil de daha çok kendinizle savaşmanız gerekiyor. Daha kontrol edilebilir bir durum bu da aslında.

Siz ayrılıyorsanız

Eğer ki siz ondan ayrılıyorsanız işiniz biraz daha zor. Çünkü her ne kadar ayrılma kararı verse de insan ona karşı hisleri olduğu için bunu uygulamak çok kolay olmuyor. Hele ki o da ayrılmak istemiyorsa. Bir yanınız istiyor bir yanınız istemiyor. İki arada bir derede. Narsist erkek terk edilirse sizi kararınızdan döndürmek için her şeyi yapacaktır. Sizin ondan ayrılmanıza kolay kolay izin vermez. Ama bu konuda onu değil tamamen kendinizi düşünmelisiniz. Duygu sömürüleri yapabilir, değişmiş gibi davranabilir, size jestler yapabilir vs. Terk edileceğini anladığı anda terk edilmemek için elinden ne geliyorsa yapar. Eğer ciddi olduğunuzu düşünüyorsa tabi. Eğer blöf yapıyorsanız bunu da anlar ve beter eder. İntikamını alır. Hiç o topa girmeyin. 

Eğer ayrılmaya karar verdiyseniz onu üzeceğinizi vs düşünüp kırmamaya çalışmayın. Çünkü narsistler üzülmez. Siz üzülürsünüz. Hele hele başarısız bir ayrılık girişimi, yapabileceğiniz en tehlikeli şeydir. Sizi kararınızdan döndürdüğünde yandınız. Yapabileceği en kötü şeyi yapıp sonra o sizi terk eder. O yüzden bir kere ayrılmayı kafanıza koyduysanız kararlı olmak zorundasınız ve sonucun ne olursa olsun ayrılık olacağından hiç şüphe etmemelisiniz. 

Sizin ayrılmanızın kolay tarafı ise tahmin edebileceğiniz gibi kendinizi daha güçlü hissedecek olmanız. Yapabiliyormuşum demek ki dedikçe kendinize güveninizin gelir. O istemesine rağmen ben istemiyorum demek kendinizi güçlü hissettirir. Saplantılı durumunuzdan çıkarır. Ayrılmak isteyen siz olduğunuz için beyniniz ne yap ne et ayrılma mesajlarıyla sizi baskılamaz. Kendinizi içsel olarak daha rahat hissedersiniz. Doğru olan ve kendiniz için iyi olan bir şey yapıyor olduğunuzu hissedersiniz. Bu durumda savaşmanız gereken kendinizden çok karşı taraf olacaktır. Karşınızda manipulatif bir sapkın olduğunu düşünürsek işiniz bu duruma daha zor diyebilirim. 

Bir şekilde ayrılmaya karar verildikten sonra ne yapılmalı? Nasıl bu adamdan kopmak lazım? Bu konuda 2 yol var önünüzde ya bütün iletişimi bıçak gibi kesmek ya da duygularınızı yaşayarak öldürmek. Hangisi size daha uygunsa onu yapın.

1- No Contact

Narsistlerden kurtulmanın en etkili yolu iletişimi tamamen kesmektir. Bütün yurtdışı yayınlarında, bütün kitaplarda, makalelerde önerilen budur. 

No contact nedir derseniz,

  • Onla tüm iletişim kanallarınızı bıçak gibi kesmeniz ve arkanıza bile bakmadan kaçmanız,
  • Onu her yerden engelleyip size ulaşmasını imkansız hale getirmeniz,
  • Gerekirse numaranızı değiştirmeniz, işinizi değiştirmeniz, evinizi taşımanız,
  • Onu sosyal medyadan açıkça veya gizlice takip etmemeniz, 
  • Onu hatırlatacak her şeyi imha etmeniz (fotoğraflar, hediyeler vb),
  • Onla karşılaşma ihtimaliniz olan hiç bir yere gitmemeniz,
  • Ortak arkadaşlarınızla görüşmemeniz,
  • Onun arkadaşlarını ve ailesini hayatınızdan çıkarmanız anlamlarına gelir. 

Hiç bir açık kapı olmamalı. Hiç bir iletişim kapısı bırakmamalısınız. 

Bu yöntemin iyi tarafı ondan kurtulmayı yüzde yüz garanti etmesi. Kötü tarafı ise bence eğer bir noktada pes ederseniz tehlikeli bir yöntem olması. Onunla tüm iletişiminizi kestikten ve tüm kapıları kapattıktan sonra bir daha asla dönmemek üzere gidiyor olduğunuzu bilmelisiniz. Hiç bir zaman yüzde yüz hazır olmayacaksınız, bi kere o yola girince gerisi gelir tabi ama yüzde 20 nin altında hazırken de denemeyin. Kendinizi bir müddet buna hazırlayın ve gücünüzü topladıktan sonra kararlı bir şekilde uygulayın.

Bu insanlar kişide bağımlılık yarattığı için zaman zaman uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi kriz anları yaşayabilirsiniz. Bir anda onu deli gibi özleyebilir, aramak konuşmak görüşmek isteyebilirsiniz. Bu anlarda sakin kalmanız no contact kuralını bozmamak için çok önemli. Kriz anı için bir acil durum planınız olsun. Her şeyden önce bunun geçici bir durum olduğunu kendinize tekrar edin. Sonrasında onu aramak yerine en yakın arkadaşınızı veya bir aile bireyinizi arayın. Onunla uzun uzun konuşun zaten yavaş yavaş rahatlamaya başlayacaksınız. 

Arkadaşlarınız veya aileniz krizi aşmanıza yardımcı olamadıysa ona söylemek istediğiniz şeyleri bir kenara yazın. Sanki ona yazıyormuş gibi. Ama göndermeyin. Kendinize söz verin. Şuan değil eğer hala bu durumdaysam 2 gün sonra göndereceğim deyin. 2 gün erteleyin. Zaten o zaman içinde kendinize geleceksiniz merak etmeyin.

Bu kriz anını içki içip sarhoş olmanız, mutlu çiftlerin arasında kendinizi yalnız hissetmeniz veya melankolik ortamlarda bulunmanız da tetikleyebilir. Mutlu çiftlerin olduğu veya hüzünlü ortamdan kaynaklı tetiklendiyse mümkünse o ortamı terk edin. Mümkün değilse o an başka bir şeye odaklanmaya çalışın. Mesela bu adamdan kurtulmayı başarabilirseniz gelecekte sizin de yaşayacağınız güzel günlere odaklanabilirsiniz. Sarhoş anlarınız için de önceden kendinize bir plan oluşturun. Sarhoşken asla telefon kullanmayın. Bu sizin kuralınız olsun. Onu aramak için bu anlarda inanılmaz bir istek duyarsanız şimdi değil diyin kendinize. 2 gün sonra ararım. Sonrasına bakarsınız. Mantık geri geldiğinde zaten böyle bir şey yapmayacaksınız.

Sevdiğiniz biriyle ilişkiyi bıçak gibi kesmek ölüm hissi uyandırabilir. Sanki ölmüş gibi hissetmek size ağır gelebilir. Ama bir yandan da bunu yapmak kangren olmuş parmağı kesmek gibidir. Başta acı verse de sonradan tamamen rahat edersiniz. Ve kalan parçalarınızı kurtarmış olursunuz. Sonuç olarak onunla ilişkinizde gelmeniz gereken ideal nokta no contact. Çünkü virüs gibi bir kere hayatınıza girdiyse hayatınız boyunca zarar verme riski var. 15 sene de hiç görüşmeseniz çıkıp gelip tekrar kandırma ihtimali var. Kendinizi korumanın en temiz yolu iletişim ihtimallerini tamamen ortadan kaldırmak. 

2- İletişimi minimuma indirmek

Eğer no contact kuralını uygulamaya kendinizi henüz hazır hissetmiyorsanız veya onu hayatınızdan bir nedenle çıkarmanız mümkün değilse  onunla iletişiminizi minimuma indirin. Siz onunla görüşmeye çalışmayın, o görüşmek istediğinde mümkün olduğu kadar erteleyin. Görüşmelerinizde ona hiç bir duygunuzu belli etmeyin. Mutlu veya mutsuz olduğunuzu anlamasın. Duygularınızı bilemezse oynayamaz. Mümkün olduğunca az konuşun. Sadece evet, hayır gibi tepkiler verin veya söyleyeceğiniz neyse uzatmadan onu söyleyin. Sizinle ilgili kişisel hiç bir şey bilmesin. Ona kesinlikle koz vermeyin. Bu şekilde görüşmenin ne anlamı var diyeceksiniz, yok. Ama ondan kendinizi korumanızı sağlayacaktır. Bu süreçte onun, sizin canınızı yakmak için fırsat kollayan, oyunlar kuran ve kendini değerli hissetmek için sürekli sizi aşağı çekme ihtiyacı içinde bir pislik olduğunu asla unutmayın. Sizi incitmekle beslenen bir tür yaratık olduğunu bilerek bakın ona, gözlerinin içine bakın buz gibi olduğunu göreceksiniz. Dikkatli bakın hiç bir duygu olmadığını anlayacaksınız. İnsani hiç bir beklentiniz olmasın. Tek amacınız ondan sonsuza kadar kurtulmak, soğumak ve iğrenmek olsun. Sonuçta ona o değeri veren sizsiniz, isterseniz geri alabileceğinizi görün. Onu gözünüzde ne kadar da büyüttüğünüzü aslında hiç de büyütülecek biri olmadığını kendinize gösterin. Bildiğiniz her şeyi ispatlayacak davranışlar yapacaktır. Bunları gördükçe gülüp geçecek seviyeye geldiğinizde, artık sizin sinirinizi bozamadığında ondan mental olarak kurtuldunuz demektir. 

Ona sınırlar koyun, canı istediğinde canının istediği gibi davranamasın. Her istediği an müsait olmayın, kurallarınız olsun. Uymak zorunda kalsın. Minimum zararı ancak bu şekilde görürsünüz. Görüşecekseniz amacınız ilişkiyi kurtarmak değil kendinizi kurtarmak olmalı.

Bu yöntemin olumsuz yönü insan olduğunuz ve duygularınız olduğu için aklınızın karışma riski olması ve tekrar tuzağa düşme ihtimali bulunması. Olumlu tarafı ise bu şekilde ilişki tam kopmadığı için geri dönme gibi bir tehlike de olmaması. Çünkü ayrılmadan terk ediyorsunuz aslında böylece. 

Eğer tam olarak kopamama nedeniniz çocuğunuzun olması değilse; terk edilme, yalnızlık veya insanlardan ayrılma konusunda korkularınız var demektir. Bırakamama nedeniniz bu korkularsa yeteri kadar süre geçtikten sonra zaten bunu bu şekilde sürdürmenin ne kadar anlamsız olduğunu anlayacaksınız. Ve kendiliğinizden ondan soğuyacaksınız. Kendi korkularınızın üstüne gidin. Bir yandan bu korkuları nasıl çözebileceğinize dair araştırmalar yapın, imkanınız varsa psikolojik destek alın.

Eğer istemeseniz de görüşmek zorundaysanız çocuğunuz varsa iletişimi kısıtlayarak en azından ondan alabileceğiniz zararı minimuma indirebileceksiniz.

Sonuç olarak ortada çocuk gibi bir bağlayıcı etkenin olmadığı her durumda bu ilişkinin varacağı tek nokta no contact olacak. Bundan kaçış yok. Deneyebileceğiniz her şeyi deneyin istiyorsanız. Ama maalesef varılacak yer değişmeyecektir. Kendinizi buna ne kadar çabuk hazırlarsanız o kadar az yara ile kurtulmanız mümkün.

Yorumlar

  1. Harika bir yazı.babam bir sosyopat olduğunu bildiğimi düşündüğü için sanırsam beni evden attı.önxeden ben terk etme fikrine sahiptim yazıda geçtiği gibi önünü almak için o beni hayatından kovdu zaten öncesinde de defalarca
    Sonumun iyi olmadığını beni sileceklerini söylemekteydiler.fakat duygusal bağlantım devam ediyor öyle kopmak pek kolay olmuyor sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Gunluk tutmak da asiri faydali bu kisim icin. Gunluk tutarak size gecmiste yaptiklarini kendinize hatirlatabilirsiniz, neden iletisim kurmamaniz gerektigini yazabilirsiniz.. Ayrica kendi duygu ve dusuncelerinizi yazarak kendinizi iyilestirebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri

Narsist Kadının Özellikleri