Narsizm Türleri

Narsist kişilik bozukluğu çeşitleri temelde Overt(açık) ve Covert (gizli) olmak üzere 2 farklı gruptur. Türü ne olursa olsun tüm narsistler kendisini özel hissetmeye, başkalarını etkilemeye, onların üzerinde hakimiyet kurmaya ve güce bağımlıdır. Sadece bu ihtiyaçlarını farklı yollarla gerçekleştirirler.

Açık Narsizm (Overt type)
Açık narsistlerin fark edilmesi kolaydır. Henüz tanışmamış olsanız dahi tavırlarından, edasından, duruşundan, hal ve hareketlerinden kolayca narsist olduklarını anlayabilirsiniz. Kendinden emin dik duruşları, sanki oranın kralıymış gibi tavırları ve dikkat çekici kıyafetleriyle ben buradayım diye bağırırlar.  Açık narsistler kendi hastalıklı durumlarını saklama ihtiyacı duymazlar. Kendileriyle açık açık övünürler. Paralarıyla, güzellikleriyle vs sahip oldukları mal mülkle hava atarlar. Gürültücü ve kibirlidirler. İşyerinde terfi etmek için yapmayacakları şey yoktur. Her fırsatta ilgi odağı olmak için uğraşırlar. Bulundukları ortamda en çok onlar konuşur, genellikle diğerlerine söz hakkı tanımazlar. Eleştiriyle karşılaştıklarında inanılmaz tepki gösterirler. Sürekli kendilerinden bahsederler, başkalarının da kendilerinden bahsetmesini isterler. Özgüven patlaması yaşıyor gibi bir halleri vardır. Yakınında bulunan insanları aşağılarlar. Sağa sola emirler yağdırırlar. Eşek şakaları yaparlar. Saygısız davranışlarda bulunurlar. Kesinlikle hiçbir şeyden utanmazlar. Kısacası kişilik bozukluğunu saklamadan yaşarlar.

Gizli Narsizm (Covert type)

İlk bakışta fark edilmezler. Eylemlerinde daha çok pasif agresiftirler. Kendilerini diğer insanlardan üstün görürler ancak bunu açık açık belli etmezler. Karşısındaki insanı etkilemek için kendini övmek yerine daha dolambaçlı yollar seçerler ve sonuçta övgüyü karşıdan toplamayı amaçlarlar. Örneğin bir yardım kuruluşuna yüklü miktarda bağışta bulunurlar, bu sayede ne kadar yardımsever, düşünceli vb biri olduklarının konuşulmasını isterler. Bu tipteki narsistler eleştirilme korkuları çok fazla baskınsa insanlardan ve ilgiden kaçabilirler. Kırılgan ve kendileriyle ilgili olumlu/olumsuz her şeye aşırı duyarlıdırlar.  Kimsenin fark etmediği bir zekaya ve gizli yeteneklere sahip olduklarına inanırlar. Toplumun onları yeterince anlamadığını düşünürler. İnsanlara sık sık neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini söylerler. Egosuna karşı düşman olarak algıladığı kişileri karşı acımasız eleştirirler. Yakınlaştığı insanları gözlerine sokmadan, doğal bir durum içindeymiş havası yaratarak sömürürler. Ben narsistim diye bağırmazlar, tam tersi kendilerini saklamaya çalışırlar.  Bunun için kimi zaman kendilerindeki ufak insani kusurlardan bahsedebilirler veya karşı tarafla empati kuruyormuş gibi davranabilirler. Overt type narsistle aralarında sadece tarz farkı vardır. Overt type kendini saklamadan yaşarken; covert type narsist, kendi kişilik bozukluğunu daha sinsi bir şekilde yaşar.

Yorumlar

  1. Play The Real Money Slot Machines - Trick-Taking Game - Trick-Taking
    How to Play. Play The sol.edu.kg Real Money Slot Machine. gri-go.com If you are searching https://tricktactoe.com/ for a fun, exciting game to play 출장샵 online, we have you covered.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri

Narsist Kadının Özellikleri