Ondan vazgeçmek için ne yapmalı?


Bu ayrılıkla ilgili kendinizi suçlamayı bırakıp, birlikte olduğunuz insanda bir tuhaflık olduğunu anladıktan sonra ne olduğunu araştırmaya başladınız. Araştırmalarınız sizi buraya getirdi. Her şeyi okudunuz, birçok benzer özelliğin olduğunu hayretle fark ettiniz. Sıradaki aşama gerçekle yüzleşme oldu.

Bir narsistle birlikte olduğunuz gerçeğini öğrendikten sonra bir süre bunu hazmetmeniz gerekir. Ne kadar benzerlik yakalarsanız yakalayın kafanızda hem
en bir soru işareti belirir önce. Acaba narsist olmayabilir mi? Bu soru ile bir kaçış yolu aramaya çalışırsınız. Ancak genellikle B sınıfı kişilik bozukluklarına sahip olan insanlar çok da flu tipler değildir. Özellikle narsizm çok net ve tipik bir kişilik bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar neredeyse klonlanmış gibi birbirlerinin aynısıdır. Ufak tefek farklar tabii ki vardır ama çok büyük oranda birbirlerine benzerler. Ve kurbanlarına benzer deneyimleri yaşatırlar. Narsist olmayabilir mi acab
a aşamasında sevgilinizi çok daha iyi gözlemlemeye başlarsınız ve umutlarınız tek tek tükenir. Kimileri bir süre daha duruma direnç gösterir, çünkü buldukları şeyin büyük sonuçları olacağını hissederler. Fark ettikleri şeyin üstünü örtmek, eskisi gibi yaşamayı sürdürmek için elinden geleni yaparlar ancak bir kere durumu öğrendikten sonra uzun vadede bununla yaşamak mümkün değildir.

Hiçbir umut kalmadığında durumu yavaş yavaş kabullenirsiniz, bu sefer de çıkış yolları aramaya başlarsınız. İnsan beyni çözümsüzlüğü kolay kolay kabul etmiyor ne yazık ki. Narsizmin tedavisi var mı? İyileşebilir mi? Ona davranışlarının beni yaraladığını ifade etmemin bir yolu olmalı, ama ne yapabilirim? Beni kırmaması için ona karşı nasıl davranmalıyım? Gibi soruların yanıtlarını araştırırsınız. Zaman kazanmanız için söylüyorum, tüm iyi niyetinizle sorduğunuz bu soruların olumlu bir yanıtı ne yazık ki yok. Sadece okumalarımdan ve edindiğim bilgilerden de değil, bir narsiste karşı her yolu denemiş biri olarak bunca tecrübeden sonra yüzde yüz eminim ki kendinizi mahvetmeden, yok etmeden ve işkence çekmeden onun yanında kalabilmenizin imkanı yok. Bu ilişkinin düzelmesinin de öyle. Ya onu olduğu gibi kabul edeceksiniz (ki bu kendi kişiliğinizden tamamen vazgeçeceğiniz anlamına geliyor) ya da bu diyardan gideceksiniz.

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulma mücadelesinde olduğunuzu varsayın.
 Ne kadar araştırırsanız araştırın, ne yaparsanız yapın bu insana bir şey anlatmanın, bir şey öğretmenin, birlikteliğinizde size zarar vermemesini sağlamanın bir yolu yok ne yazık ki. Beynimiz bu insanlara karşı bir tür bağımlılık geliştiriyor. Onlardan kopamıyorsak inanın ki tek sebebi bu bağımlılık. Ondan kurtulma mücadelenizde onu zararlı bir madde yerine koyun. Bir zamanlar sevdiğiniz adam değil de, tehlikeli bir uyuşturucu maddeymiş gibi düşünün bu adamı. Çünkü öyle. Gerçekten hiç farkı yok.  Onunla duygusal bir bağınız yok. Kimyasal bir bağınız var. Beyninizle ve hormonlarınızla oynadı. Bu durumla yaşamaya devam ederseniz ömrünüzü kısaltacak ve sürekli daha da fazla çökeceksiniz.  Hiçbir zaman iyiye gitmeyecek ve günden güne sizi eritip bitirecek. Bundan kurtulmak zorundasınız, hayatınız buna bağlı. Geleceğiniz, mutlu günlere uyanmanız, sağlığınız ve huzurlu bir şekilde nefes almanız buna bağlı unutmayın.
Bu süreçte zaman zaman yoksunluk belirtileri göstereceksiniz. Bazen kriz anları gelecek. Onu aramak konuşmak isteyeceksiniz. O zamanlarda bunun geçici olduğunu asla unutmayın. Ertesi güne bir şey kalmıyor. Eğer bu kriz anlarında onu tekrar arar da geri dönerseniz ayrı durmak için gösterdiğiniz onca çaba boşa gider. Bu en iyi ihtimal tabi. Diğer ihtimal de size tekrar kötü davranıp daha da beter hissettirmesi. Onu aramak en kötü seçenek unutmayın. Aynı şekilde uzun zaman ondan uzak durduktan sonra bir gün geri döndüğünde (ki dönecek) bi kereden bir şey olmaz deyip duygularınızı serbest bırakacak olursanız tekrar çabucak başa döneceğinizi unutmayın. Ayrıldıktan sonra gösterdiğiniz tüm çabanın boşa gitmemesi adına onla olan tüm bağınızı tek seferde ve net bir şekilde koparmanız gerekiyor.

Sizi hiç bir zaman sevmediğini kabul edin
Narsist psikopat sizi sevdiğini söylüyor olabilir, sizi bazen göklere çıkarıyor olabilir. Ancak dikkat edin. Sevgiyle yapılan davranışlar psikolojik olarak size kendinizi iyi ve mutlu ettirirler. Biri sizi sevdiğinde o kişinin sizinle ilgilendiğini, sizi gördüğünü ve sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini hissedersiniz. Onaylanırsınız, size değer verilir ve saygı gösterilir. Mutluluk, güven, sıcaklık, özgürlük ve iç huzuru hissedersiniz. Yaşadığınız için mutlu olduğunuzu düşünürsünüz. Birlikte olduğunuz insan size bunları hissettiriyor mu? Bir bakın, kendinizi kandırmayın.
Bu çok acı biliyorum ama bir narsistle birlikteyseniz bu konuda en ufak bir tereddütünüz olmamalı. Bu adam size değer vermedi. Sizin üzüntünüz onu asla ilgilendirmedi, siz mutsuz ve acı içindeyken o muhtemelen çoktan başka kadınla gününü gün ediyordu, aklına dahi gelmediniz o zamanlarda. Ne başarılarınız, ne başarısızlıklarınız, ne mutluluğunuz, ne sağlığınız, ne de kim olduğunuz onun umurunda bile olmadı. Size saygı duymadı. Sizinle hiç dost olmadı. Emeklerinizi çöpe attı. Onun için yaptıklarınıza asla vefa duymadı. Sizinle arasında duygusal bir bağ kurmadı. İnanın o kadar duygusuz bir şeyle karşı karşıyasınız ki bütün aşkınızı, hayatınızı ona vermiş olun, yüzyıllarca ona katlanmış, ses çıkarmamış olun değil sizi sevmek gözünün önünde acı çeke çeke ölseniz dahi bu adama hiçbir his veremezsiniz. Hiçbir şey hissetmez, hiçbir şey yapmaz…

Onu sevmediğinizi kabul edin
Onu hiç sevmediğinize dair de en ufak bir tereddütünüz olmasın. Onu değil, onun ilk zamanlarda size karşı takındığı maskeyi sevdiniz. Onu ilk tanıdığınız zamanlardaki halini o sandınız. Sandığınız şeyi sevdiniz. Ama öyle bir insan yok. Gerçekte olan şeyi ise sevmeniz mümkün değil. Onu bu şekilde tanımış olsaydınız zaten en başta koşarak kaçardınız emin olun. Onu sevdiğiniz yanılgısına kapılmayın. Sizi hiç sevmeyen, saymayan, hayattaki varlığınızı umursamayan birini sevemezsiniz. Kendinize bu haksızlığı yapamazsınız. Sadece ona bağımlılık geliştirdiniz, alıştınız ve bundan kurtulacaksınız.

Kandırıldığınızı kabul edin
Narsistle yaşanan ilişkiden yara alarak çıkan tarafsanız muhtemelen siz de benim gibi insanları hayatına zor kabul edip zor çıkaran birisiniz. Onu bir ton insan arasından seçtiniz, inandınız. Hiç kimseye açmadığınız kalbinizi ona açtınız. Bu nedenle aslında sizin için çok değerliydi onunla olmak. Ve ayrılmak da bu yüzden de zor geliyor. Tüm bunları çok iyi anlıyorum. Fakat kabul edin, akıl sağlığı düzgün olmayan biri tarafından kandırıldınız, manipule edildiniz. Vicdansız olduğu için sonunuzu bile bile sizi hiç acımadan, hiç tereddüt etmeden inandırdı. İnandırmak için her şeyi yaptı. Bütün bunları da sizi kendine kurban etmek, sizi mahvederek kendini yükseltmek, yıkılışınızı izlemek, sizi sömürmek için özellikle yaptı. Kafası böyle çalışıyor çünkü hasta.

Onun değişmeyeceğini kabul edin
Kimseyi değiştiremezsiniz, bu yaştan sonra kimseyi eğitemez, doğruyu yanlışı gösteremezsiniz bunu da kabul edin. Bir yaz günü gemiyle tatile çıkacağınızı düşünün. Sabah bir uyanıyorsunuz hava kapkaranlık, isli puslu, fırtına gelecek belli ki. Ne yapardınız? Ya her şeye rağmen binbir emek ayarladığınız için o gemiyle yola çıkardınız ya da vazgeçip evde kalırdınız. Gökyüzünü değiştirmeyi, bulutları açmayı, güneşi orta yere koymayı, denizi dümdüz yapıp sonra evden çıkmayı hiç düşünmezdiniz değil mi? Doğal bir şey değil çünkü. İnsanların doğasını değiştirme çabasının da bundan hiçbir farkı yok inanın. Önünüzdeki karanlık bir insansa ya her şeye rağmen onunla gidersiniz ya da vazgeçer terk edersiniz. Bundan başka bir seçenek yok. O asla değişmeyecek.

Kendinizin de değişmeyeceğinizi kabul edin
O o, siz de sizsiniz. Siz de değişemezsiniz. Belki defalarca kendinizi zorladınız. Onun eleştirilerini ciddiye aldınız. Eleştirmeyeceği gibi olmak için uğraştınız. Alttan aldınız, belki taktik yaptınız, belki onun seveceği gibi biri olmaya çalıştınız, mükemmel olmaya çalıştınız ama ne yapsanız olmadı. Ağzınızla kuş tutsanız da inan ki olmazdı. Olsaydı bile sonsuza kadar zaten böyle yaşayamazsınız ki. Olmadığınız biri gibi hayatınızı sürdürmeniz mümkün değil bunu kabul edin.

Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı kabul edin
Bu ilişki için siz elinizden geleni yaptınız. Şunu da yapsaydım diye içinizde kalan bir şey olmasın. Zaten ne yaparsanız yapın, ağzınızla kuş da tutsanız olmayacaktı. Siz kendiniz olarak böyle bir durumla karşılaştığınızda yapabileceklerinizin en iyisini yaptınız. Narsist kendinizi suçlamanıza sebep olduysa hemen bırakın bu duyguyu. Emin olun, melek olup gökte de uçsanız o başka bir şey bulup bu noktaya getirecekti zaten durumu, başka bir alternatif yoktu.

Kötü niyetle yapılmış davranışlarla karşı karşıya kaldığınızı kabul edin
Kötülük diye bir şeyin olduğunu bilin. Kendi güçsüzlüğünün acısını bastırmak için kötülük yapan biriyle karşı karşıya olduğunuzu kabul edin. Kötülük onun için kendini iyileştirme çabası. Sizi ezerek, hayat enerjinizi söndürerek kendisini iyi hissetmeye çalışan biri karşınızdaki. Böyle biriyle hayatınıza devam etmeniz mümkün değil.

Bir daha kimseyi sevemem, öldüm bittim yanılgısından kurtulun
Bir daha kimseyi sevemeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat böyle bir şey yok. Hayat böyle değil. Evet bir travma yaşadınız. İyileşmek zaman alacak. Ama asla sonsuza kadar böyle kalmayacaksınız. Her gecenin arkasından güneş yeniden doğuyor, hayat devam ediyor, insanlar ölüme bile alışıyorlar. İnanın ki maksimum 3 sene sonra aklınıza dahi gelmeyecek, eğer iletişimi tamamen keserseniz. Ki bu söylediğim en maksimum süre. Bu sürede tamamen ondan temizlenirsiniz. Hiç var olmamış gibi hissedeceksiniz bir gün. Şuan enerjiniz düşük, motivasyonunuz düşük, isteksizsiniz hayata karşı biliyorum. Ama bugünler, geçmişe dönüp baktığınızda sadece “ben nelerle uğraşmışım ya” diye hatırlayacağınız anılar olacak. Size bunu garanti ediyorum.

Bilgiye ve desteğe ihtiyacınız var
Bir başka insanın sizi ortadan kaldırmaya çalıştığını hissetmek bir tür travmadır. Hele de bu saldırı en yakınınızdan geliyorsa durumu atlatmak için neyin içinde olduğunuzu iyice anlamanız ve kafanızda hiçbir soru işaretinin olmaması gerekiyor. Gözlemlerime göre travma yaşayan insanlar durumu içlerinden atmak için sürekli konuşma ihtiyacı duyuyorlar. Psikopatiyle hiç karşılaşmamış insanlar kurbanı aşırı duyarlı, fazla duygusal ve güçsüz bulabiliyorlar. Narsist genellikle dışarıya karşı kendini melek gibi, süper enejik ve pozitif gösterirken, kurbanları içinde bulundukları psikoloji nedeniyle olumsuz davrandıklarından çevreden pek sempati görmezler.  Durumu anlattıkça insanlar manyağın değil kurbanın olumsuz davranışlarına odaklanabiliyorlar bu yüzden. Böyle insanlarla durumunuzu paylaşmayı hemen bırakın.
Sağlığa zararlı insanların davranışları büyük ölçüde benzerlik gösterdiğinden başka kurbanlar da benzer deneyimler yaşarlar. Dolayısıyla bu konuda en iyi anlayış ve yardım bunu kendisi de yaşamış insanlardan gelir. Bu insanları bulun ve deneyiminizi paylaşın. Bu çok iyileştirici olacaktır sizin için. Bana yazabilirsiniz veya bu amaçla oluşturduğum forum sayfasından başka insanlara ulaşabilirsiniz.

Size yaptıklarını not alın
Siz de benim gibi kolay affeden, çabuk unutan biriyseniz onun size yaptıklarını unutmamak için not almanızı öneriyorum. Barışmak için tekrar geri geldiğinde bu notları iyice sindire sindire okuyun.  Unutmayın ki size yalan söyleyen, aldatan, aşağılayan biri asla ikinci şansı hak etmez. Çektiğiniz acıları asla unutmayın ve onu asla affetmeyin.

Onu takip etmeyi ve iletişim kurmayı kesin
Ondan vazgeçmek istiyorsanız tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız. Numarasını silin, eşyalarını atın, sosyal medyada takibi bırakın. Onunla aranızda ne kadar bağlantı kaldıysa hepsini tek tek yok edin. Hiç var olmamış gibi olmasını istiyorsanız izi kalmamalı hayatınızda. Her yerden engellemek yetmez, ortak arkadaşlarınızla da görüşmemelisiniz, onun ne yaptığını da takip etmemelisiniz. Zor ama imkansız değil. Yapabiliyor insan kendini zorlayınca. Sonra iyi ki yapmışım diyeceksiniz.

Yeni adaylara açık olun
Ayrılır ayrılmaz değil evet ama bir ayı atlattıktan sonra içinize çok fazla kapanmayın. Yeni insanlara şans verdiğinizde hem odağınız dağılır hem de eğer yeni adayı severseniz ve o da sizi severse bu işten sonsuza kadar kurtulursunuz. Fazla bir beklentiniz olmasın insanlardan ama tamamen de soyutlanmayın.

Kendi değerinizi bilin
Size hiç kimse bu şekilde davranamaz. Davranıyorsa da hayatınızda yer alamaz. Unutmayın ki onun davranışları sizin değersizliğinizden değil. Sağlıklı hiçbir insan değer vermediği biriyle birlikte olmak istemez. İstiyorsa o kişinin kendi değer sisteminde bir problem var demektir. Mutlu bir hayat istiyorsanız sevgi dolu bir yaşam seçmelisiniz. Sizi sevmeyen biriyle de kendi sevmediğiniz biriyle de olmayı hak etmiyorsunuz. Çok daha iyisini yaşama ve yaşatma kapasiteniz olduğunu asla unutmayın ve bir çöple vaktinizi daha fazla harcamayın.

Yorumlar

  1. 🌻🌷💐⚘🌹🌻🌷💐⚘🌹🌻🌷🌹

    YanıtlaSil
  2. Yaralarımızı sarmamıza yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederiz bu öyle bir şey ki be konuşuluyor ne anlatabiliyorsunuz
    İnsanın en derin yarası oluyor.

    YanıtlaSil
  3. İnşallah daha fazla bu yaralarla savaşa devam ediyor gibi yaşamaya devam etmeyiz kalan hayatımız en azından bizim elimizde olabilir umuyorum o günler daha fazla uzak değildir.

    YanıtlaSil
  4. Benimle iletişime gecermisiniz konuyla ilgi lütfen
    Aylincaglayanmail@gmail.com

    YanıtlaSil
  5. 3 aydır psikiyatriye gidiyorum ilaçlar kullanıyorum ama bu site kadar işe yaramadı insanın yalnız olmadığını bilmesi çok iyi hissettiriyor

    YanıtlaSil
  6. Ben böyle bi insanla evliyim sanki yazılanlar benim hayatım gibi gitmek istiyorum yaptıklarını hazmedemiyorum ama gidemiyorum kendime yaptığımı düşmanım yapamaz misali kurtulmak istiyorum. sanırım ben baya dipteyim nasıl kurtulurum sizce

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Kadının Özellikleri

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri