Narsist Kadının Özellikleri


Bir kadında narsistik kişilik bozukluğu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kadınlarda narsizm belirtileri nelerdir? Tedavi edilebilir mi? 

Narsist kadınlar ilişkinin başlarında kendi ayakları üzerinde duran, sevgilisini çok seven, canayakın ve masum bir profil çizerler. Siz neyi seviyorsanız onu sever, nelerden hoşlanmıyorsanız onları kesinlikle yapmazlar. Bu idealleştirme aşamasında sizi göklere çıkararak kendisine bağlayıp birlikte mükemmel bir çift olacağınız imajını yaratmaya çalışırlar. Ancak size yeterince yakınlaşmasının ardından giderek uzaklaşmaya başladığını fark edersiniz. Birden bire karşınızdaki insanın değişmeye başlaması normal gelmediğinden suçu kendinizde ararsınız. Ancak durum böyle değildir. Bu durum onun bozuk kişilik yapısının bir sonucudur. Asla yalnız kalamayan ancak biriyle birlikte de rahat edemeyen bu kadınlar hayatları boyunca ideal aşkı arar ancak bulduklarını düşündüklerinde ondaki kusurları tek tek gün yüzüne çıkarıp daha önce idealleştirdikleri çoğu şeyi eleştirmeye veya beğenmemeye başlarlar. Karşı tarafın insan olmasından kaynaklanan bir takım kusurları narsistin gözüne battıkça eşini değersizleştirmeye, olmadık nedenlerle kavga çıkarmaya ve ayrılmaya çalışır.

Ne seninle, ne sensiz

Narsist kadınlar yalnız kalamazlar ancak biriyle sürdürülebilir ve gerçek bir birliktelik de kuramazlar. Bu nedenle ya tek bir adamla sürekli ayrılıp barıştıkları bir ilişki sürdürürler veya birden fazla adamla bunu aynı anda sürdürürler. Biriyle ayrıldığında diğeriyle barışır böylece asla yalnız kalmaz ve kimseye de bağlı olmazlar. Bunun bir diğer versiyonu da evli adamlarla ilişki sürdürmeleri şeklinde görülür. Evli bir erkekle gerçek, bağlılığa ve sadakate dayalı ilişkileri olamayacağından bağlanma ve sorumluluk alma korkuları yatışır.

Olaya sizin açınızdan bakarsak idealleştirme aşamasında gerçek yüzünü çok iyi gizleyen narsist yıllardır aradığınız her şeyi size sunan bir kadın olarak sizi kendine aşık eder. Narsistlerin dayanılmaz bir çekicilikleri vardır, bu çekiciliğe bir de cennetten düşmüş gibi istediğiniz her şeyi size altın tepside sunması eklenince ona gitgide bağlanırsınız. Kanınıza zehiri vermiştir bir kere. Bundan sonra zaten durum sizin açınızdan giderek tehlikeli bir hal almaya başlar. Siz bağlandıkça, narsist kadın huysuzlaşır. Siz duygusal alanına girmeye, onun ruhuna dokunmaya çalıştıkça sizi refuze eder. Gel gitlerine, sürekli değişen modlarına bir süre uyum sağlamaya çalışır alttan alırsınız ancak ne yapacağınızı da bilemezsiniz. Onu ne bırakabilirsiniz ne de onla olabilirsiniz. Tam bir ne seninle ne sensiz durumu yaşıyor hale gelirsiniz sonunda..

Tehlikeli bir kadınla birlikte olduğunuzun işaretleri nelerdir?

Bu yazıya ulaştıysanız muhtemelen yanınızdaki kadında bir tuhaflık olduğunu fark etmiş ve araştırmaya başlamış olmalısınız. Yapılan araştırmalara göre narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerin  %75’i erkek, %25’i kadınlardan oluşuyor. Kadınlarda erkeklere göre gelişmesi daha az görülen bir durum olsa da; gerek sosyal medya, gerekse ailelerin prenses kız sendromu nedeniyle kadınlar arasında da narsizm giderek yaygınlaşan bir durum halini aldı. Sevgilinizin bu kadınlardan biri olup olmadığından şüphe duyuyorsanız aşağıdaki soruları yanıtlayın;
  • İlişkinizin başlarında hayallerinizin kadınıyla birlikte olduğunuzu mu düşünüyordunuz?
  • İlk birkaç ay rüyalarınızın kadını rolündeki kişi sonrasında 180 derece değişti mi?
  • Bencilliği bariz bir şekilde gözünüze batıyor mu?
  • Tamamen kendi o anki çıkarı için sizi veya başkalarını manipüle edebiliyor mu?
  • En güzel gününüzü ortada bariz bir neden yokken cehenneme çevirebiliyor mu?
  • Dikkat çekmek, abartılı ve güzel görünmek ve başkalarının/toplumun gözündeki imajı onun için her şey mi? Bunun için özellikle sosyal medyayı kullanıyor mu? Dış görünüşe takıntılı mı?
  • Dostlarıyla ilişkisinin yüzeysel ve gerçek samimiyetten uzak olduğunu fark ediyor musunuz?
  •  Kendinizi onun yanındayken çanta gibi hissediyor musunuz? Gününüzün nasıl geçtiği, ne yaşadığınız umurunda olmuyor sadece kendi istediği zaman, istediği kadar ve istediği şekilde  sizi yanında taşıyor gibi mi?
  • Birilerine gösteriş yapmak onun için gerçek bir an yaşamaktan daha mı değerli?
  • Yalanlarını yakaladınız mı?
  • Sürekli onay ihtiyacı içinde mi?
  • Sizi terk ediyor sonra hiç bir şey olmamış gibi geri mi dönüyor?
  • Maddiyatçı mı? Sizi maddi yönden sömürdüğünü hissettiniz mi?
  • Kendisi hatalarından ders almıyor ve her sorun çıktığında hep o haklı siz haksız gibi mi hissettiriyor?
  • Hayat enerjinizi önce tavana çıkarıp sonrasında dibe mi düşürdü?
  • Canınızın acıması umurunda olmuyor, bu anlarda şaşırtacak seviyede tepkisiz mi kalıyor?
  • Hiçbir zaman gerçek, içten ve anlamlı bir konuşmanız olmuyor mu?
  • Onunlayken sürekli diken üstünde misiniz?
  • Kendinizi onun tarafından büyülenmiş ve sonra da kandırılmış hissediyor musunuz?
Tüm bunlar anti sosyal kişilik bozukluğu olan bir kadınla birlikte olduğunuzun çok kuvvetli işaretleridir.


Narsist Kadın Özellikleri

·         Bencillik
·         İçten sevememek
·         Manipulasyon yeteneği
·         Yalan
·         Yapay bir çekicilik
·         Yüzeysel ilişkilerde ve insanları etkilemede usta olmak
·         Derin bağ kuramamak, çıkar ilişkilerine yatkınlık
·         Teşhircilik, doğal olmamak
·         Acı veya üzüntü hissetmesi gereken durumlara tepkisizlik ve umursamazlık 
·         İçten bakmamak
·         Empati kuramamak
·         Güvenilir olmamak
·         Pişmanlık duymamak
·         Aldatmak
·         Karşısındakinin kararlarını ve davranışlarını kontrol etme eğilimi
·         Haklılık ve üstünlük duyguları
·         Tartışmalar sonrasında sosyal medyadan engellemek
·         Suçlu hissettirmek
·         Aşağılamak
·         Kazandığından çoğunu harcamak, sürekli borçlanmak, kumar vb gibi alışkanlıklar
·         Kendini olduğundan farklı göstermek ve kendine söylediği yalanlara inanmak
·         Dikkat çekici olmak
·         Kurnazlık
·         Karşı tarafın acısına veya sıkıntısına duyarsızlık

Yukarıda saydığım özelliklerin hepsi aslında hem kadın hem de erkek narsistlerin ortak özellikleri. Genel hatlarıyla narsist kadın ve erkekler oldukça benzer davranış kalıpları sergileseler de bazen cinsiyet faktörü nedeniyle aynı davranışı sergilemenin farklı yollarını kullanabilirler. Kadın ve erkek narsistler arasındaki temel farklılıkları ise aşağıdaki gibi sıralayabilirim;

·       Öncelikle kadın narsistler erkeklere göre kişiliklerini daha iyi saklarlar. Nasıl bir insanla birlikte olduğunuzu anlamanız erkeğe göre daha uzun zaman alabilir. Bu durumun temelde 2 nedeni var aslında. Birincisi toplumda erkeklerin daha özgür yetiştirilmeleri ve bazı olumsuz özelliklerini saklama gereği duymamaları (çok eşlilik ya da eşini köle gibi kullanması gibi) Diğer taraftan bir kadının tamamen taş kalpli, acımasız ve duygusuz olabileceği çok öngörülmediğinden, hem kendisinin saklanması daha kolaydır, hem de sizin farkına varmanız daha zordur.

·       Erkek narsistlerde agresiflik baskınken, kadın narsistler daha çok pasif agresiftir.

·       Erkek narsistler para ve güç ile, kadınlar ise dış görünüşleriyle karşı tarafı etki altına almaya daha yatkındır. Bu yüzden erkek narsistler sürekli olduğundan daha güçlü, kadınlar ise olduğundan daha güzel görünmeye çalışırlar. Çoğu narsist kadın estetik operasyonlar konusunda takıntılıdır.

·       Kadın narsistler erkeklere göre durumlarının daha fazla farkındadırlar. Her ikisi de temelde kendisini mükemmel görse de kadın narsist, kendisini hemcinsleriyle kıyasladığında kişiliğindeki farklılığı daha kolay fark edebilir.

·       Kadın narsistler istediklerini elde etmek için “kurban” rolüne bürünmeye erkeklere göre daha yatkındırlar. Karşısındakinin vicdanıyla oynamak için duygu sömürüsünü ve gözyaşlarını daha fazla kullanırlar.

·       Bir sorun olduğunda kadın narsistler sürekli söylenme ve karşı tarafın başının etini yeme moduna geçmeye daha çok yatkınken erkekler  silent treatment moduna geçmeye yatkındır. Ancak her ikisinde de bir sorun olduğunda karşılıklı sağlıklı bir iletişim kurularak o sorun çözülemez. Sizi dinlemez, ne dediğinizi anlamaya çalışmaz ve sizi zıvanadan çıkarana kadar bu tavırlarını sonlandırmazlar.

·       Kadın narsistler için çocukları birincil besin kaynağı iken, erkek narsist için çocukları kısa vadede besin kaynağı, uzun vadede ise baş belasıdır.

·       Narsist kadınlar evliliği bir statü olarak gördüklerinden birincil kurbanlarına evlilik konusunda baskı yapmaya yatkındırlar.  Maddi yönden kendisini tatmin edecek ve sosyal çevresinde itibar sağlayacağını düşündüğü biriyle karşılaştığında onu evliliğe ikna etmek, narsist kadın için kazanması gereken bir oyun/yarış halini alacaktır.

·       Her ikisi de çok eşliliğe, sapkın cinselliğe ve aldatmaya eğilimlidir. Bununla birlikte kadın narsistlerde bu durumun tespiti erkeklere göre daha zordur fakat illa ki kendini belli ederler.

·       Para konusunda her ikisi de bir şekilde çok para kazanıp, çok harcamaya tutku derecesinde isteklidir. Ancak erkekler kazanma konusunda daha çok hırslıyken, kadınlar aşırı harcamalar konusunda daha isteklidir. Haksız kazanç elde etmekten veya kazandığından fazlasını harcamaktan her ikisi de pişmanlık duymaz.

·       Erkek narsistler partnerine daha çok “Benim kimseye ihtiyacım yok, sen olmasan da olur, şuan yanındayım diye şükretmen lazım” modunda yaklaşırken, kadın narsistler “Bana borçlusun. Ben olmasam şu olurdu, bunu yapamazdın, kimse seninle olmazdı” şeklinde bir yaklaşım sergilerler.

Gördüğümüz gibi aslında kadın ve erkek narsistler arasında büyük farklar yok. Farklılık yalnızca cinsiyet kaynaklı bir kaç ufak ayrıntı, ama genel kişilik patterni tamamen aynı.

Büyük resme baktığımızda her ikisindeki sorun da temelde çıkarsızca birini sevmeyi bilmemelerinden ve kendi içlerinde vicdan ve merhamet duygusu taşımamalarından kaynaklanıyor. Bu da empati duygularının gelişmemesine neden oluyor. Karşısındaki insanla empati kuramayınca da pişmanlık hisleri olmuyor ve içlerinde herhangi bir ahlaki değer sistemi oluşturamıyorlar. Bunların sonucunda manipülasyon, yalan, sapkınlık, değersizleştirme gibi özellikler kişiliklerinde patolojik seviyede ortaya çıkıyor.

Sorunun temeli oldukça derinde olduğundan ilaçla veya terapiyle tedavi edilebilme şansları ne yazık ki yok. Henüz bir insanın kalbine sevgi koyacak bir ilaç üretilmedi. Ve var olmayan bir ruha uygulanan hiçbir terapide başarı kaydedilmedi. Dolayısıyla hayatınızda böyle bir kadın varsa; ister arkadaş, ister sevgiliniz, isterse patronunuz olsun yapabileceğiniz en iyi şey sizi tamamen tüketmeden önce tehlikeyi fark edip ortamdan bir an önce arkanıza bakmadan uzaklaşmaktır.

Sevgiler,

Yorumlar

  1. Narsist kadının bütün özellikleri çok güzel açıklanmış.Bu kişilik bozukluğuna sahip ruh hastaları hep aynı şablonu kullanıyorlar sanki hemen hemen bütün davranışları her kurban için çok küçük farklılıklarla aynı gibi.

    YanıtlaSil
  2. ALLAH C.C. nefsimizin terbiye yollarını anlatmışdır.

    1. Harama giden yolları tıkamak.
    2. Haramları terk etmek
    3. farzları yerine getirmek.

    nefs açlıktan ve ölümü hatırlamakdan da korkar.

    bu narsism belası nefsin şımarıklığından gelir. onu eyitirsek ALLAH C.C. izniyle düzeliriz.

    E doğrusunu ALLAH C.C. bilir...

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cünkü hissetmediğin duyguları sana hissettirdiği icin :-) sebebi'de digerlerinden farkli olup ilk aşamada neşeli ve kurnaz oluşları,,,özleme bence zaten şuan digerleri ile meşkuldür hepte ayni sözcükler...yalniz beni sevmelisin ve yalniz benim olmalisin :-))(

      Sil
  4. Kneimi hep farklı hissettirecek bi hastalığım olsun istediğimden youtube de bikaç video izlemiştim ruhsal hastalıklar alakalı sonra narsistlikle alakalı ve narsistlik o kadar benimle uyuşuyordu daha emin olmak için birsürü makale okudum nerdese hepsi aynı şeyi söylüyordu sonra bu makaleyi okudum %99 eminim ama kimsenin parasını sömürme ihtiyacı duymuyorum ailem hariç ama para kazanıp harcamayı severim geri kalan herşeyde zaten uyuşuyor her cümlede kendi yaptıklarımı hissettiklerimi hatırladım, henüz 16 yaşındayım, böyle biri olmak istemezdim keşke tedavisi olsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tedavisi var kardeşim yüzleşmek ve değişmek istemek git düzgün bir terapiste ilaçlar fayda etmez sadece terapi

      Sil
  5. Bir kadın narsist bir erkekle 12 yıl geçirirse bazı narsistik özellikler gösterir mi ? Aile geçmişinde de bir narsist babası varsa.

    YanıtlaSil
  6. Bende katılıp biseler ekleyeyim anlatılanların belki daha fazlasını yaşadım dediğiniz gibi ne yaparsan yap suçlu mahkum sensin seni aldatır senin yüzünden yaptım der çalışmaz bakarsın bütün maaşını verirsin yetmez daha fazla der özenti hayatı vardır bütün olumsuzlukları senin üstüne yıkıp tek başına bırakır kullanır emer neyin varsa alır benim ayrılma nedenim ise şu oldu orda bile benciller başkasından hamile kalıp kürtaj parasını tehditle aldı ve benimle işi bitince de Allah'a şükür aramadı ve ben bu durumda bile öle etkilendimki acaba benim yüzümden mi başkasından hamile kaldı diye kafayı takmaya başladım arkadaşlar size tavsiyem su olsun bu insanlar dedikleri gibi asla duzelmezler her zaman yeni kurbanlar bulacaklar siz siz olun sevmeyin bu onların en büyük silahıdır bir kere düştüğünde haklı olduğunuzu bile bile haksız sın sen insan değilsin sen yaptın sen bozdun senin yüzünden der Allah böle insanlardan uzak tutsun azıcık da merhametsiz varsa vay halimize kadının narsist olanı insanı ipe gönderir kurtulmanın tek yolu ise tamamen kaçmaktır gerekirse şehir değiştirmeniz gerekiyor

    YanıtlaSil
  7. Her Narsist Kadın Aldatır mı? Aldatmayan Narsist Olamaz mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri