Narsistle nasıl baş edilir?


Bir Narsistle Yaşamak Zorunda Kalanlar İçin Hayatta Kalma Rehberi 

Bir narsistle karşı karşıya olduğumuzu anladıktan sonra ilk hedefimiz mutlaka ondan uzak durmak olmalı. Ancak bunu hayata geçirmek her zaman, herkes için kolayca mümkün olamayabiliyor. Gitmek ve kalmak arasındaki ikilemde kaldıysak kafamızdan çoğunlukla şu sorular geçer: "Gitmek bir seçenek ama onunla kalma alternatifini seçersem durumla nasıl baş edebilirim? Onunla yaşamanın, birlikte olmanın hiç mi yolu yok? Zaman içinde değişir mi?"

Narsistle baş etmeyi deneme yolunu seçtiyseniz, dolayısıyla oyunda kalma kararını verdiyseniz, bu karar öncesinde ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenleri yazıda açıklamaya çalıştım. 

Onunla asla gerçek bir ilişki kuramayacağınızı kabul edin

Öncelikle şunu anlamakta fayda var. Duygusal bağ kurmayı gerektiren sağlıklı ve gerçek bir ilişki (arkadaşlık, evlilik, sevgililik, ebeveynlerle ilişkiler vs) temelinde güven ve sevgiye dayanmalıdır.  Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerle ilişkilerde bu temeller yoktur. Bu durumda onunla asla ihtiyacınız olan güven ve sevgi alışverişini içeren gerçek bir ilişki kuramayacaksınız. Bunu kabul etmek zorundasınız çünkü onunlayken ne yaparsanız yapın başka bir alternatif yok.


Gitmek mi kalmak mı tekrar düşünün

Neden kalmak istiyorsunuz? Sadece duygusal bağınız sebebiyle mi, alışkanlık mı, yoksa aile üyeniz olduğu için mi veya maddi sebepler mi var? Aslında bir kişiyi narsiste bağımlı yapan sebep çoğunlukla duygusaldır. Diğer konular bahanedir. Narsist sizdeki eksiği, zaafı görüp bunu ustaca kapatır,  sizi kendine bağımlı kılar ve onsuz yapamayacağınızı, onun var olmadığı durumla kendi kendinize baş edemeyeceğinizi size düşündürtür. Fakat bu tamamen bir illizyondur.
Gitmek ve kalmak arasında kalan insanlar ise narsisti değiştirmeye çalışırlar. Böyle bir ihtimal yok arkadaşlar. Ya onu olduğu gibi kabul edip kalacaksınız ya da gideceksiniz.

Gitmeye henüz hazır değilseniz…

Narsistle kalmaya karar verdiyseniz onunla iletişim içindeyken sürekli bir manipulasyona maruz kalacağınızı bilin. Narsist sizi sürekli değersiz hissettirir, sizi eleştirir, önemsiz olduğunuzu düşündürtür, iyi yönlerinizi kıskanıp sizi aşağı çekmeye çalışır. Bize bu kadar olumsuz duygular besleyen birinin neden bizimle olduğuna bir anlam veremeyiz. Çoğu insan bu noktada çaresiz kalarak “yine de beni seviyor herhalde” diye düşünür. Bu şekilde olayı mantıklı hale getirip beynini rahatlatmaya çalışır. Ancak sevdiğine dair de ortada elle tutulur bir işaret yoktur. Çünkü sevmemektedir. Sevmese uzak durmaz mıydı? Durmazdı. Çünkü narsistler patolojik olarak sevmedikleri insanlardan uzak durmazlar. Onlar sevip sevmemeye bakmazlar. Onların sadece itip kakacakları, kendilerinin hissetmekten kaçındığı bütün olumsuzlukları yükleyebilecekleri bir hamala ihtiyaçları vardır. Bu x kişi olur y kişi olur onun için fark etmez. Siz veya bir başkası mutlaka bu şekilde davranacakları birinin yanlarında bulunmasını isterler. Size özel bir anlam yüklemezler. Bastırdıkları, hissetmekten kaçındıkları kendilerine yönelik olumsuz duyguları yansıtacakları bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar. Yakın ilişki içinde ona saplanıp kaldıysanız bu kişi siz olursunuz.
Gidecek gücü henüz kendimizde bulamıyorsak gördüğümüz zararı minimuma indirmek için neler yapabiliriz?

Narsistle olan ilişkinizde onun patolojisi gereği sürekli tehdit altında ve diken üstünde olacaksınız. Bu durumda onun vereceği zararı en aza indirmek için;

  • Asla hiçbir şey için ona yalvarmayın. İstediğiniz bir şeye hayır dediyse uzatmayın. Hiçbir faydası olmaz. Sessizce bekleyin konuyu daha doğru bir zamanda tekrar gündeme getirin. Stratejik olun.  
  • Ondan sevgi beklemeyin. Seviyor rolünü başlarda iyi oynar, siz ona bağlandıktan sonra geçmiş olsun. Sevgi görmek gibi beklentileriniz olmamalı.
  • Hiçbir şey hakkında ona uzun uzun açıklamalar yapmayın, uzun mesajlar yazmayın. Doğru düzgün cevap vermez ve hatta okumaz/dinlemez.
  • Hiçbir konuda sizi anlamasını ve hak vermesini beklemeyin.
  • Söylediği hiçbir şeyi doğru kabul etmeyin. Her şey yalan olabilir.
  • Ona güvenip bir yola girmeyin, risk almayın.
  • Onun için fedakarlıklarda bulunmayın. Kızsa bile sessiz kalın ama ekstra verici olmayın.
  • Herhangi bir sorunu onla mantık çerçevesinde çözmeyi beklemeyin.
  • Herhangi bir konuda kabahatinizin olmadığını ona anlatmaya çalışmayın. Boşuna efor sarf edersiniz.
  • Sorun çıkarmaya veya suçlamaya başladığında ona karşılık vermeyin, evet öyle haklısın diyin ve uzaklaşın. Onunla polemiğe girmeyin.
  • Bir şeyler yaparak onun gözünde değer kazanmaya veya kendi değerinizi ona ispatlamaya çalışmayın çünkü bu mümkün değil. Mecnun olup dağları delseniz, “bunu mu deldin dele dele, Ağrı dağını delmen gerekirdi” der misal.
  • Duygularınızı ona ifade etmeyin ve asla onun gözünün önünde yaşamayın. Ne yaparsanız yapın hissettiklerinizi anlamıyorlar.  Anne babanızın ölümüne üzülmenizi bile tam olarak anlayamazlar o durumda bile kendilerine ilgi göstermenizi beklerler. Dolayısıyla onunla duygusal paylaşımlarda bulunmaya çalışmak sizi yaralar.
  • Onu sorgulamayın ve mümkün olduğunca soru sormayın. Çünkü alacağınız cevap ya yalan olur ya da sessizlik.
  • Ondan normal insanlar gibi davranmasını beklemeyin, başkalarıyla onu kıyaslamayın. Normal insan davranışlarında kurduğunuz mantıksal çıkarımlar, sebep sonuçlar bu ilişkide geçerli değil.
  • Hiçbir konuda ondan yardım beklemeyin. Hasta olduğunuzda yanında olması, parasız veya işsiz kaldığınızda destek olması vb gibi beklentileriniz olmasın
  • Davranışlarıyla ilgili mantıksal çıkarımlar yapmaya çalışmayın
  • Sadakat beklemeyin. Onun gözünde tek ve özel bir kişi olmayı beklemeyin. Ne yaparsanız yapın bu olmayacak.
  • Eğer ortak bir hayatınız varsa evinize giren paranın mantıklı ve adil şekilde harcanmasını veya birikmesini beklemeyin. Para konusunda tamamen bencil ve tutarsızdır. Sizin olan her şeyi ister, kendininkini canı istediği gibi harcar. Canı size para vermek de isteyebilir, sizi borca sokmak da. Burada ondan istikrarlı bir tutum beklemeyin.
  • Sizi manipule ettiğini anladığınızda etkilendiğinizi belli etmeyin
  • Asla değişmesini beklemeyin ve onu iyileştirmeye çalışmak adına efor sarf etmeyin
  • Yaralı yerlerini kaşımayın. Değersizlik hissi çok yüksektir. En ufak bir şeyde kendini değersiz hissettiğinde size bunu ödetir.
  • Onu ya bu şekilde olduğu gibi kabul edin ya da ne pahasına olursa olsun ortamı geri dönüşü olmayacak şekilde terk edin


Yorumlar

  1. konu muhteşem
    çünkü insanın manevi varlığı parçalandıktan sonra gitmek kolay değil yürek ister
    gitmek nasıl kolay olur size yardımcı olan dostlarla olur diğer türlü kolay olmayacaktır ya da aileden destek almalısınız. ailenize yada tamamen güvendiğiniz insanlara açılıp rahatlatmanız gerekir kendinizi.

    YanıtlaSil
  2. Aileden biriyse nasil bas edicez..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel anlatmışsınız. Kaleminize sağlık. Peki narsist bir insan nasıl terk edilmeli?bu ilişki nasıl bitirilmesi? Doğru yolu nasıldır? Lütfen bizimle paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bunla ilgili yazı yazarmisiniz

      Sil
    2. Direk terk edip kurtulacaksınız, başka bir yolu yok her geçen zaman sizi daha da hayatdan soğutacak emin olun. Yaşadığım tecrübelerle arkanıza bakmadan kaçın. Bunların katilden hiçbir farkı yok!

      Sil
  4. Bu yazdıklarınız çok yanlış, psikolojik problemi olan insanları yalnızlaştırmak onları seven insanları sorunu olan kişilerden uzaklaştırmanız çok çok yanlış!! En çok onların ilgiye değer görmeye ve anlayışa ihtiyacı var!! Bununla mücadele etmek kişinin tercihi ama bu yazdıklarınız insanları çok yanlış yönlendiriyor, sanki narsist insanlar yalnız kalmaya mecbur bırakılmalıdır başlıklı bir yazı yazmışsınız. Biz yardım etmezsek kimsenin yardım etmeyeceği bu insanlar sizin gibi zihniyeti sapmış olan kişiler yüzünden çok daha kötü insanlara dönüşebilirler!! Onlara SABIRLA yardım etmeli ve doğruyu göstermeliyiz. Yazınızdan utanmalısınız sizi eshefle kınıyorum!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim narsist biriyle tanismadiniz. Bu sıradan mağdur bir kişi değil. Eger dik durmazsaniz ve sözlerini icerlemeye başlarsanız hasta olan siz olursunuz. Bu tür insanlar sizin tüm hayat enerjinizi emer...

      Sil
    2. buna da gizli narsist deniyor zaten... yazısından belli ne kadar algıya kapalı olduğu... siz kendinize yardım edemiyorsunuz bırakın diğer insanların problemlerini... ya buraya da mı geldiniz be!!! hadi bundan da beslen... gel kuçu kuçu...

      Sil
    3. Bir narsistle gerçekten yaşamak zorunda kalsaydın bu cümleleri yazmazdın. Onlar senin psikolojik olarak delirip sağlığını kaybedip yataklara düşmenibilr önemsemez

      Sil
  5. Narsist bir insan hayatımi mahvetti psikolojik olarak derin yaralar açtı ama o bunu hissetmiyor çünkü empatiden yoksun ben bunu belki de ömrüm boyunca unutamicam ama narsist başka bir av uzerinde yoluna devam ediyor başkalarının hayatlarını karartmaya bencede maruz kalsanız böyle soylemezdiniz

    YanıtlaSil

  6. Narsist birisiyle tanışmadığınız yazılarınızdan belli oluyor, eski erkek arkadaşıma beş ay süren, evlenmeyi düşünürken neler yaşadığımı yaz yaz bitmez ben sosyal, hayatı seven birisi iken hayat enerjimi bile sömürdü , şuanda psikolojik destek alıyorum. Neler yaşadığımı azda olsa anlamışsınızdır. En sonunda terk ettim kurtuldum hayatımı alt üst etti.

    YanıtlaSil
  7. Ben kendim birbucuk yildir narsistle süren iliskimde yazılanlardan hepsini yasadim,son olarak ettigi hakaret ve kufurlerine katlanamayıp kendime karşı özgüvenimi yıktığı için kendim ayrildim

    YanıtlaSil
  8. Merhaba benim adım Nira. Anderson'la yıllardır ilişkim vardı ama o benden ayrıldı. Onu geri almak için elimden geleni yaptım ama hepsi boşunaydı. Ona olan sevgimden dolayı onu gerçekten geri istiyordum. Ona her şey için yalvardım, sözler verdim ama o reddetti. Sorunumu arkadaşıma anlattım ve o da onu geri getirecek bir büyü yapmama yardım edebilecek bir büyü uygulayıcısıyla iletişime geçmemi önerdi. Büyülere hiçbir zaman inanmamış olsam da denemekten başka seçeneğim yoktu. Bu yüzden büyüyü yapan kişiye e-posta gönderdim ve o da bana üç gün içinde her şeyin düzeleceğine ve eski sevgilimin bana geri döneceğine dair güvence verdi. Şaşırtıcı bir şekilde, bu olay ikinci gün saat 16.00 civarında gerçekleşti. Eski sevgilim beni aradı, her şey için özür diledi ve beni çok sevdiği için geri istediğini söyledi. Çok sevindim ve ona döndüm. Yeniden mutlu bir şekilde birlikte yaşamaya başladık. İlişki sorunu olan tanıdığım herkese, sorunumu çözmemde bana yardım eden gerçek ve güçlü büyü uygulayıcısına yönlendireceğime söz verdim. Yardımına ihtiyacınız olursa, ona babawalewiseman01@gmail.com adresinden e-posta gönderebilirsiniz. Aşk büyüleri, kayıp aşk büyüleri, boşanma büyüleri, evlilik büyüleri, bağlama büyüleri, büyü bozma büyüleri, sevilen birini geçmişten uzaklaştırma büyüleri dahil olmak üzere çeşitli büyü türleri sunar. , terfi büyüleri, tatmin büyüleri ve muzdarip olduğunuz hastalıklara şifa. Yaşadığınız her türlü soruna kalıcı çözüm için kendisiyle iletişime geçin.
    babawalewiseman01@gmail.com aracılığıyla WhatsApp +2348136951551

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Kadının Özellikleri

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri