Başkalarının İlişkiniz Hakkında Düşündükleri

Öncelikle mümkün olduğunca az kişiye ilişkinizden bahsetmenizi öneririm. 

condemnationYaşadıklarınızın zorluğunu ve birileriyle paylaşıp hafifleme ihtiyacınızı anlıyorum. Travma yaşayanların olayı defalarca anlatmaya ihtiyaçları vardır. Fakat üçüncü kişilerden içinde bulunduğunuz durumu anlamalarını beklemeyin, asla anlamayacaklar. Mümkün olduğunca az kişiyle paylaşın yaşadıklarınızı. Mazoşist misin, kör müsün görmüyor musun, kendine değer vermiyor musun, senin yerinde ben olsam başkası olsa bu ilişkiyi sürdürmez, nasıl hala onla görüşüyorsun, bak bilmemkimin sevgilisi onun için dağları deliyor, senin için ne yapılıyor? gibi yargılayıcı yorumlar kalbinizi kırmaktan öte bir işe yaramayacaktır. Sizi anlamayan insanlarla konuşmayın. Bu durum onların başına gelmedi, asla gelmeyeceğini düşünmeleri de normal. İnsan psikolojisi böyle. Kötü şeyler hep başkalarının başına gelir. Geliyorsa da mutlaka başına böyle bir durum gelen kişinin, kendilerinde olmayan bir kusuru bir eksiği olmalıdır. Bu kusur onlarda olmadığı için başlarına böyle bir şey gelmediğini düşünüyorlar. Dolayısıyla kurban konumunda olan kişiyi eleştiriyorlar. Eleştirileri de genellikle kişiliğinize yönelik oluyor. Zaten birinin zorbalığı ile baş etmeye çalışırken bir de durumla ilgili hiç bir fikri olmayan 3. Kişilerin size uygulayacağı psikolojik şiddete maruz kalmamak istiyorsanız mümkün olduğunca kendinizi insanlardan koruyun. 

Gerçek şu ki bu durum onların düşündüğü gibi bir eksikliğimiz olduğu için gelmedi başımıza. Ayrıca bizde düşündükleri gibi bir eksiklik olsa bile, bu böyle bir durum yaşamamızın nedeni olamaz. Hiç kimse her ne kusuru olursa olsun hiç bir şekilde kötüye kullanılmayı hak etmez. Bu yaklaşımın gece dışarı çıktı diye veya mini etek/tayt giyindi diye tecavüze uğrayan kadına ama sen de bunu yapmasaydın demekten bir farkı yok. İkisi de aynı sığ bakış açısı.

Kaldı ki böyle bir şeytanlık karşısında kim kalsa aynı şekilde yaralanır, aynı şekilde ne yapacağını bilemez ve bocalar emin olun. Bunun için mazoşist olunması veya kişiliğinde bir sürü eksik olan biri olunması gerekmiyor. 

Karşılaştığımız olayda dürüstlük ve iyi niyet baştan beri yok, tam istediğinizi bir veren iki alan bir insana geliştirilen bağımlılık var. İnsan beyni bu şekilde çalışıyor. Beyne önce deli gibi seratonin salgılatıp sonra bundan çat diye mahrum bırakırsanız sonra da bunu tekrar ettirirseniz bağımlılık geliştiriyor. Bu durum da olaydan kopup iyileşme sürecine girişimizi zorlaştırıyor. Başta dürüstlük olmadığı için zaten olayı anlayana kadar bağımlılık gelişmiş oluyor çoktan. Böyle bir şey yaşayabilecek dünya üzerindeki tek insanmışsınız gibi veya aptal, özgüvensiz vs olduğunuz için ayrılamıyormuşuz gibi yorumlarda bulunanları lütfen ciddiye almayın ve kendinizden şüpheye düşmeyin. Durumun yüzde yüz farkında olduktan sonra bile hemen ayrılmak kolay olmayacak. Kimsenin üstünüzde baskı yapmaya hakkı yok. Canınız ne zaman istiyorsa kendinizi ne zaman hazır hissediyorsanız o zaman bitirebilirsiniz ilişkinizi. Bir insanın sevdiği birinden üstelik karşı taraf bırakmıyorken tüm sorumluluğu tek başına alarak ayrılması gerekmesini, sevdiği belki de tek kişinin bir canavar olduğu gerçeğiyle yüzleşmesini ve bununla mücadele etmenin nasıl bir şey olduğunu hayatı boyunca hiç yaşamamış bir insanın bu konuda bir fikri olmasını beklemeyin. 

Yaşadıklarınızı ancak benzer deneyimleri yaşamış biri anlayabilir. Kimseye bir şey ispatlamak zorunda da değilsiniz. Manyak olmadığınızı, mazoşist olmadığınızı, böyle bir ilişkinin hayalini kurduğunuz için başınıza gelmiş olmadığını anlatmaya çalışmayın. Gerek yok. Narsistin melek yüzünü gösterdiği yakınlarınızdan bahsetmiyorum bile. Onların anlaması ekstra zor. Benim söylemek istediğim en yakınlarınızın bile size yaklaşımları bir noktada kırıcı olmaya başlayabilir bu süreçte. Onun için en iyisi ya benzer deneyimlerden geçmiş biriyle paylaşmak ya da durumu kabul edip tek başınıza savaşmak. Bu durum bizim başımıza geldiyse ve hala ölmediysek zaten güçlüyüz, neyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz ve mücadele ediyoruz her şeye rağmen.

Bu süreçte sizi dinleyecek zamana ve olanağa sahip, söylediklerinize inanacak kişilerle duygularınızı paylaşmak size iyi gelir. Narsizmi tanıyan, belki de kendisi de aynı şeyleri yaşamış biriyle konuşmak çok iyileştirici olabilir. Bir narsistle karşılaşmış başka insanların hikayeleri de sizin için yol gösterici olacaktır. Diğerlerine lütfen aldırmayın. Sizi değersiz ve güçsüz hissettirmelerine izin vermeyin. Başına gelmeyen anlamaz. Ve umarım hiç kimse günün birinde bu kadar güçlü olmak zorunda kalmaz.

Yorumlar

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Kadının Özellikleri

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri