Hastalık Zamanında Narsist

love is
Hasta olduğunuzda narsist gözden kaybolur. Ona ihtiyaç duyduğunuz tüm zamanlarda olduğu gibi hastalık zamanında da yoktur. "Nasılsın?" diye bile sorduğu nadir görülür. Ne de olsa bu durumdayken işine yaramazsınız. 

Sizinle ve içinde bulunduğunuz durumla empati kuramaz. Sadece sizin kendisine maksimum fayda sağlamanızla ilgilendiği için yardıma ihtiyaç duyduğunuz, zayıf düştüğünüz anlarda yanınızda olmayacaktır.

Hastalık veya hamilelik gibi bakıma ihtiyaç duyduğunuz bir süreçte sizi terk edebilir. Hasta olmanız onu sinirlendirebilir. Hastaysanız ve kötü görünüyorsanız, hamilelik veya bir ameliyat sonrası dönemdeyseniz görünüşünüzü eleştirmeye başlayabilir.

Rahatsızlığınızın sonuçları; yara iziniz ya da öksürmeniz onu rahatsız eder. Hasta olduğunuzu ve onun yardımına ihtiyaç duyduğunuzu bilmek ona hiçbir insani duygu hissettirmeyecektir. Aksine, sizin gibi güçsüz ve yorgun görünen, sağlıksız biriyle nasıl birlikte olabilir ki diye düşünür. Neden böyle öksüren, tıksıran, ayakta bile duramayan, kendi işini halledemeyen birisiyle duracaktır ki? Böyle biriyle harcayacak zamanı ve enerjisi yoktur onun. Hiç bir işine yaramıyorsunuzdur bu halde. Dahası bu halinizden iğrenirken neden kalacak yanınızda? Ona da bulaştırasınız diye mi?

Hastalığı bulaştıran veya hasta olmanıza neden olan kendisi bile olsa bu tutumu değişmez. Eğer ortadan kaybolamayacağı bir yerdeyse yine de yanınızda olmamak için elinden geleni yapacaktır. 

Peki narsist hasta olursa ne olur? Bu durumda onun bakımını yapmaya mecbur olduğunuzu ve gece gündüz demeden zamanınızın tamamını buna ayırmanız gerektiğini düşünür ve talep eder. Bir gram acısı varsa 10 kat varmış gibi davranabilir. Dünyadaki hiç kimse narsist kadar hasta olamaz. En çok o hastadır, en büyük sıkıntıları o çekiyordur. Dünyanın sonu gelmiştir.

Bu dönemler narsiste ekstra ilgi çekme ve kölelik yaptırma fırsatı sunduğundan bu durumu da kendine göre kullanarak yakınındakileri manipüle edecektir. Siz her ne kadar yanında olmaya çalışsanız da ona yetmez. Sürekli size hizmet ettirir ve katiyen memnun kalmaz. Siz hastanede ona bakmaya çalışırken o hastanedeki sağlık personeliyle flört etmeye çalışır. Bir şey söyleyemezsiniz. Söylerseniz hastayken ona kötü davranıyor olursunuz, duygu sömürüsü fırsatı çıkar. Vicdanınıza oynar. Söylemezseniz yaptıklarının dozajını arttırır, iyice gözünüze sokar. 

Tüm bunların yanı sıra eğer bir yolunu bulabiliyorsa hasta olduğu için sizi suçlayacaktır. "Sen beni strese soktun o yüzden hasta oldum", "sen bunu yaptın senin yüzünden hastayım" vb diyerek sizi suçlamaya başlayabilir. Siz yanında değilken araba bile çarpmış olsa o sırada seni düşünüyordum dalgınlık yaşadım senin yüzünden araba çarptı diyebilir. Mutlaka bir şekilde siz onu hasta etmişsinizdir. Bu şekilde sizi suçlu hissettirerek kendine bağlamaya çalışabilir.

Hastalıklarını size veya çocuğunuza bulaştırmaktan da çekinmez. Yakınlarının sağlığını kolayca riske atabilir. Kendisine ekstra bir şey olmayacağını düşündüğü noktada diğerlerini umursamayacaktır. Bu arada doktorların tavsiyelerini asla dinlemez ve beğenmezler. Hastalığıyla ilgili en doğru şeyi doktor bilecek hali yok ya tabi ki yine kendisi bilir. Hasta bir narsiste bakmak dünyanın en zor şeylerinden biridir. 

Narsistlerin en büyük arzularından biri her şeyi kontrol altında tutmaktır. Kendisi hasta olduğunda kontrolü kaybedebileceğinden korkarak normalden farklı davranışlar sergileyebilir. Normalde olmadığı kadar insancıl, destekleyici ve ilgili görünebilir. Bu halini istikrarlı bir şekilde sürdürebilir. Bazen de hastalığı iyileşmiş olsa bile hastalık belirtilerini halen gösterdiği konusunda karşı tarafı manipüle edici şekilde davranabilir. 

Yorumlar

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri

Narsist Kadının Özellikleri