Narsist planları son anda neden iptal eder?

Günler önceden plan yapılmıştır. Planı da kendi talep eder genelde. Belki doğum gününüzdür, belki onun doğum günüdür, belki terfinizi kutlamak istediğini söyler, belki tatil planı yapmışsınızdır veya sadece bir akşam yemeğine çıkmayı teklif etmiştir. Heyecanla beklersiniz. Çünkü bir şekilde bu olayı heyecanla beklemenizi sağlar önce. Bazen bütün hafta veya günlerce bu buluşma hakkında konuşursunuz. Ya da normal bir günse saatlerce akşam ne yapacağınızı planlarsınız. O da çok istekli görünür. Eğer siz buluşmak veya size teklif ettiği planı yapmak istemiyorsanız ikna edene kadar uğraşır, dil döker asla usanmaz.

Sonra buluşmanızdan saatler önce ondan haber alamamaya başlarsınız. Sesi tamemen kesilir. Siz çoktan hazırlanmışsınızdır. Aramasını beklersiniz çıkmak için, aramaz... Siz aradığınızda da gelmeyeceğini söyler. Bahanesi de ya yoktur ya da saçma sapan bir şeydir. Çok kısa konuşarak buluşamayacağınızı işinin çıktığını söyler. Bu kadar. İç rahatlatıcı bir açıklama yoktur. Özür dilemez. Sonra da yüz yıllık sessizlik.

Gerçekte planınız son saniyede iptal olmamıştır aslında. Narsist önceden oraya asla gelmeyeceğini bilir. Ama size son saniyeye kadar haber vermez. Çoktan sizle vakit geçirmekten daha keyif alacağını düşündüğü bir şey bulmuştur kendine. Başka bir kadın veya başka bir şey. O orada keyfine bakacaktır zaten ama bir yandan da sizi hayal kırıklığına uğratma fırsatını asla kaçırmak istemez. Bu yüzden gelmeyeceğini son ana kadar da söylemez. Hatta siz ona hiç bir şey sormazsanız son anda da söylemez. Üstüne seni bekledim gelmedin diye azarlayıp sizi suçlu durumuna düşürebilir.

Gördüğünüz gibi narsistin kişiliği ve size yaşatacağı olaylar basit bir buluşma planından bile bellidir aslında. Önce mümkün olduğunca yükseltir tavana çıkartır, sonra yerin dibine çakar. Önce sizi heyecanlandıracak bir senaryo hazırlar, sonra şak diye kapıyı suratınıza kapatır. Önce idealize eder, sonra değersizleştirir. Bu şekilde aklınızla, duygularınızla, kişiliğinizle, hatta hormonlarınızla oynayarak kontrolünüzü ele geçirir.

Tepki verirseniz hiç bir şey elde edemezsiniz. Tepkinizi afiyetle yer, egosu doyar bir güzel. Ne kadar önemliymişim ölüyomuş benle görüşmek için heralde der. Sonra da ya bir süre hayatından çıkarır ya da duvara dönüşür. Zaten bu tepkiyle beslendiği için dört gözle kudurmanızı bekliyordur. Gösterirseniz rahata erer. Tepkisiz kalırsanız bir süre susar ama tatmin olamadığı için bu davranışı kısa sürede tekrar eder. Ta ki siz bir tepki verene kadar...

Peki neden böyle bir şey yapıyor?

Yapıyor çünkü birincisi sizi önemsemiyor, vaktinizi önemsemiyor, duygularınızın incineceğini önemsemiyor, tüm bunları özellikle önemsemeyerek değersizleştiriyor. İkincisi böyle davranarak sizden negatif duygu çalmaya çalışıyor ki kendini önemli hissetsin. Üçüncüsü sizin onun egosu için iyi bir kaynak olup olmadığınızı test etmiş oluyor. Dördüncüsü de bu şekilde davranarak sizi kontrol ediyor.

1. Sizi önemsemiyor

Narsist olsun ya da olmasın birisi doğru düzgün bir neden olmadan sizinle yaptığı planı iptal ediyorsa ve bu davranış birden fazla kez tekrar ediyorsa bu size ve zamanınıza değer vermediği anlamına gelir.
Narsistler planları son dakikada iptal etmeleriyle ünlüdürler. Uzmanlara göre planları geçerli bir sebep olmadan sık sık iptal etmek psikolojik bir sorunun işaretidir. Ama çoğu insan bunu fark etmez.
Canı istediği gibi sizin vaktinizi alabilmesi, kafasına estiği gibi davranabilmesi onun için hiç bir öneminizin olmadığını size gösterme biçimidir. Bu his onu besler, çünkü siz değersiz olduğunuza göre onun değerli olduğunu kabul ediyorsunuzdur. Değer sistemi böyle çalışıyor.

Tabi ki bu durumun size ne hissettirdiği, bu buluşma için başka planlarınızı iptal edip etmediğiniz, başka arkadaşlarınızı da dahil edip etmediğiniz, bu plan için yaptığınız harcamalar, sizi nasıl zor duruma soktuğu vs onun zerre kadar umurunda olmayacaktır. Bunları onun için zaten yapmanız gerektiğini düşünür. Sizin her şeyiniz vaktiniz, paranız onundur ona göre.  Canının istediği gibi harcar. Onun zamanı değerlidir, onun ihtiyaçları önceliklidir. O size canı isterse vakit ayırır ama sizin tüm zamanınızı istediği gibi harcayabilir. Siz de kölesi gibi bunu kabul edeceksiniz.

Karşı tarafı köle olarak gördüğü için verdiği söze sadık kalmak zorunda olduğunu da hissetmez. Bir daha asla onla planladığınız şey neyse yapmayacağınızı bir şansı daha olmadığını söylerseniz, tamam der sen bilirsin. Gelmez, özür de dilemez, geri adım atmaz. Yaptığından pişmanlık duymaz. Umurunda da olmaz.

2.  Negatif duygularınızla besleniyor

Bu ne demek şimdi diyorsunuz değil mi? Ne tuhaf bir şey. Ama böyleler. Sizin kızgınlığınız, hayal kırıklığınız, öfkeniz de besliyor bu adamı. Bunları sizden alınca yine vay be ne çok önemsemiş ne çok istiyor beni baksana hırs yaptı diyor. Planı iptal ettiği için olumsuz tepkiler verirseniz acayip hoşuna gider, başka bir zaman için buluşma ayarlamaya çalışırsanız bu da ona itaat ettiğinizi gösterir. Bundan da memnun olur gayet.

Değersizleştirme evresindeyseniz son raddede damarınıza basarak en üst seviye negatif tepkilerinizi almaya çalışır. Sonra da tadını çıkarır vampir gibi.  Mesela sizi bir konsere gitmek için ikna eder, konser saati geldiğinde yok ya ben o grubu sevmiyorum der. Kös kös eve dönersiniz bir bakarsınız sosyal medyada paylaşımlar konsere gitmiş. Geç saate kadar çalışacağım gelemicem der, başkasıyla başka bir plan yapmış olur. Bunları da gözünüze sokar mutlaka ama direk olarak değil. Mesela kendi paylaşmaz da ortak arkadaşınız onu etiketler. Sizi delirtir sonra da ya canım ben orda yoktum arkadaş öylesine koymuş der hiç inandırıcı olmayan bir şekilde.  Oysaki özellikle görün diye yapar size kafayı yedirtmek için.

3. Sizi test ediyor

Verdiğiniz tepkiden sizin üzerinizde ne kadar kontrol uygulayabildiğini ve ilerde sizden ne kadar enerji ve yakıt alabileceğini ölçer. Kızar, öfkelenirseniz, mutsuz olursanız, yalvarırsanız, başka buluşma ayarlamaya çalışırsanız onun birincil besin kaynağı olabilirsiniz. Bu tepkileriniz onun için ziyafet gibidir.

Eğer hiç tepki vermez umursamazsanız onun öncelikli kaynağı olamazsınız, çok ilgisiz olduğunuz için sizinle vakit kaybetmek istemez. Eğer sizi baştan çıkarıp mahvetme isteği uyanmazsa bu testi tekrar etmez. Ama hala sizden alabilecekleri olduğunu düşündüyse siz tepki verene kadar tekrarlar.

4. Sizi kontrol ediyor

Her şey hakkındaki bütün kontrol onda olmalıdır. Üzerinizdeki kontrolü kaybetmek narsistin en büyük korkusudur. Bu şekilde kendi plan kurup kendi iptal ederek sizi etkisiz eleman haline getirir kendince. Hayatınız üzerinde kontrol sahibi olur. Sizin kaderinizin onun elinde gibi hisseder. Bu da üstünlük duygusunu güçlendirir. Tanrı gibi hisseder kendini. O tanrı siz de onun kulu kölesisiniz. Sizi ektiği için böyle hissetmesi ne tuhaf değil mi? Hasta ruhu böyle mutlu olabiliyor ancak. Mutluluk onun için güçlü hissetmek demek. Gücü de başkalarını ezerek, hiçe sayarak, dolandırarak hissedebiliyor.

Sizi kontrol ettiğinde aynı zamanda onaylandığını düşünüyor. Kendisi reddedilmekten ve güçsüzlükten deli gibi korktuğu için bunu size yaşatarak kendini tam tersi pozisyonda konumlandırıyor. O reddedenken sizi isteyen pozisyonuna düşmüş oluyorsunuz. Öyle bir hale getiriyor ki insanı, hiç aklınızda yokken hatta o planı isteyen siz olmasanız bile sonunda kendinizi ona yalvarırken buluyorsunuz bazen. 

Narsistler bazen de karşı tarafla aslında görüşmek istememesine rağmen buluşmayı teklif ederler. Buradaki amaç da arada sırada canları sıkılınca bakalım sizi canı istediği zaman geri alabiliyor mu alamıyor mu, çağırınca gelecek misiniz bunu test etmektir. Kabul etmeniz istediğini alması için yeterlidir.Buluşmasına gerek olmadığını düşünür.

Tüm bu manyaklıkların sizinle hiçbir alakası yok. Tamamen o ve onun hasta kafasından kaynaklanan durumlar. Bunu yaptığı tek insan da siz değilsiniz emin olun. Bu bir tür hastalıklı davranış kalıbı. Duygularınızla oynamanın bir başka yolu onun için.  Dolayısıyla en iyisi bu insanla plan yapmayı bırakıp kendi hayatınıza bakmanız.

Yorumlar

Popular Posts

Narsist Geri Döner Mi?

Narsist Mağdurlarının Hikayeleri

Narsist Kadının Özellikleri